Je bekijkt nu Acupunctuur bij een miskraam

Acupunctuur bij een miskraam

Een miskraam brengt naast verdriet vaak een heel scala aan emoties met zich mee. Boosheid, onmacht, rouw, teleurstelling, leegte en misschien zelfs een schuldgevoel. Niet alleen emotioneel krijg je veel voor je kiezen, ook fysiek is het een heftige en verwarrende gebeurtenis. 

Wat kun je doen wanneer dit je overkomt? Soms kan deze achtbaan aan emoties overweldigend zijn en weet je niet goed waar te beginnen om jezelf weer terug te vinden. Iedere vrouw heeft een andere ervaring als het om een miskraam gaat en ik kan je alleen maar aanmoedigen hier je eigen instinct in te volgen en behoeftes aan te geven. 

Omdat ik steeds vaker vrouwen in de praktijk zie na een miskraam wilde ik hier graag een blog aan wijden. De rol die Chinese Geneeswijze bij een onvermijdelijke miskraam kan spelen is namelijk erg onderbelicht.

Acupunctuur: een zachtere optie & een actieve rol

De feedback die ik van vrouwen in de praktijk ontvang is dat het erg fijn is een actieve rol te hebben in het proces. Vaak wordt er vanuit de gynaecoloog of verloskundigenpraktijk verteld dat je niet veel meer kunt doen dan afwachten of het lichaam het vruchtje zelf afstoot. Deze “wachttijd” kan ervoor zorgen dat je je erg machteloos voelt. Hoe lang het duurt voor de spontane miskraam begint, verschilt per vrouw. Meestal komt het binnen één tot twee weken op gang, maar dit is niet altijd het geval. 

Wanneer het lichaam het niet zelf oppakt, kan er in overleg met de gynaecoloog of verloskundige gekozen worden om de miskraam op te wekken. Inwendige tabletten die weeën op moeten wekken worden vaak als eerste optie aangeboden. De tabletten zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt en de baarmoedermond open gaat staan. Een tweede mogelijkheid is curettage, een poliklinische ingreep die (zoals elke operatieve ingreep) een aantal risico’s met zich meebrengt.

Wat kunnen acupunctuur en acupressuur voor je betekenen?

Wanneer je besluit je miskraam op te laten wekken heeft het altijd zin acupunctuur en acupressuur een kans te geven. Het grote voordeel is dat het een zachtere aanpak is, die geen bijwerkingen met zich meebrengt. Ook is het fijn om de miskraam thuis plaats te kunnen laten vinden, omringd door dierbaren waar jij je veilig bij voelt. 

Door het inzetten van bepaalde acupunctuur- & acupressuurpunten stimuleren we het samentrekken van de baarmoeder en proberen we de baarmoedermond te verzachten. Soms is één behandeling al voldoende, maar dit is niet altijd het geval. Meestal plannen we maximaal drie behandelingen in en zorgen we ervoor dat deze kort achter elkaar plaatsvinden. 

Wat kun je verwachten?

Vaak merk je na de eerste behandeling al wel dat de baarmoeder samentrekt en je wat kramp en/of bloedverlies zult hebben. Ook wanneer je al wel medicatie hebt geprobeerd en dit niet voldoende was om de miskraam plaats te laten vinden, heeft het zin acupunctuur te proberen. Mijn ervaring in de praktijk leert mij dat acupunctuur en acupressuur ook dan nog effectief kunnen zijn en een zachter alternatief bieden voor curettage. 

Helaas gebeurt het ook wel eens dat acupunctuur niet voldoende is om het lichaam te helpen het vruchtje af te doen stoten. In dat geval ontvang ik toch vaak feedback van vrouwen dat ze de behandelingen als positief hebben ervaren. Ze hebben zelf actief iets kunnen doen in het proces en hoefden niet af te wachten. Dit geeft je toch het gevoel een stukje controle over het proces terug te krijgen. Ook wordt vaak aangegeven dat het een prettig gevoel is op het proces terug te kunnen kijken en te voelen dat je zelf alles hebt gedaan om je lichaam te ondersteunen en het op een natuurlijke manier aan te pakken. 

Nazorg na een miskraam

Graag heb ik na de behandeling(en) nog telefonisch contact met je. Vanuit de Chinese Geneeswijze is het erg belangrijk lichaam en geest ook goed te ondersteunen nadat je een miskraam hebt gehad. Bij vermoeidheid, veel bloedverlies of lastige emoties zorg ik er graag voor dat je zo spoedig mogelijk herstelt. Acupunctuur, voedingsadvies en eventueel moxa-therapie helpen je zo effectief mogelijk te herstellen.