Je bekijkt nu Acupunctuur bij opvliegers I Acupunctuur De Bron Rotterdam

Acupunctuur bij opvliegers I Acupunctuur De Bron Rotterdam

Acupunctuur bij opvliegers: hoe hou je het hoofd koel?

In gesprekken met cliënten over de overgang komt één klacht toch steevast aan bod, de beruchte opvliegers. Al dan niet gepaard met nachtzweten. Niet zo gek dat dit het onderwerp van gesprek is, maar liefst 85 % van alle vrouwen krijgt hiermee te maken. Wat kan acupunctuur bij opvliegers voor jou betekenen?

Klachten

Voor de meeste vrouwen zijn opvliegers relatief korte “warmte aanvallen” waarbij men licht kan zweten. Voor 10 tot 15 procent van de vrouwen is dit een ander verhaal. Zij worden elk uur overvallen door een enorme warmtegolf die gepaard gaat met overmatig zweten. De opvliegers kunnen zo intens zijn dat ze de dagelijkse activiteiten in de weg staan.

Westers gezien worden overgangsklachten vaak toegeschreven aan een oestrogeen leegte, omdat de eierstokken stoppen met de aanmaak van dit hormoon. Gezien vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze vertaalt de afname van oestrogeen zich in een leegte van de Nier. De eierstokken vallen namelijk onder het Nier-orgaan (zie ook deel 1 over de menopauze).

Toch is dit een te eenzijdig beeld. Wat veel vrouwen niet weten is dat na de menopauze de bijnier te hulp schiet. Bij een gezonde leefstijl en voedingspatroon lukt het de bijnieren de hormoonproductie van de eierstokken langzaam over te nemen.  Hoe makkelijk je door de overgang heen komt heeft veel te maken met hoe krachtig je bijnieren zijn. Wanneer de bijnieren leeg zijn door chronische overproductie van de stress hormonen norepinephrine (adrenaline) en cortisol is het veel waarschijnlijker dat je last zult hebben van opvliegers en nachtzweten, vermoeidheid, stemmingswisselingen andere overgangsklachten.

Hoe kijkt de Chinese Geneeswijze naar de overgang?

Chinees gezien zijn opvliegers en nachtzweten een signaal dat het “Yin” van de Nier tekort schiet. De “Yinne” vloeistoffen in je lichaam horen je te verkoelen, bevochtigen en de energie in de Nier (dus laag in je lichaam) vast te houden. Wanneer de Yin niet voldoende aanwezig is in de Nier, neemt Yang de overhand. Yang is warm, opstijgend en actief. Bij een flinke aanval van opstijgend Yang kan de Yin de energie in de nier niet vasthouden en schiet het met veel snelheid en kracht omhoog. Resultaat: opvliegers, een rood gezicht, warmtegevoel en (nacht)zweet. In China wordt acupunctuur bij opvliegers al heel lang succesvol gebruikt. Hoe werkt dit precies?

Acupunctuur bij opvliegers & wat je zelf kunt doen.

De oplossing is, je raadt het al, de hitte uit het lichaam halen en de Yin (verkoelende en bevochtigende) vloeistoffen voeden. Acupunctuur is hier perfect voor, je lichaam is namelijk uitgerust met acupunctuurpunten die specifiek de hitte kunnen doven en de Nier-Yin kunnen voeden.

Verder helpt het om de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden, dit kun je bereiken door kleine aanpassingen te doen in je voedingspatroon.

Op tijd naar bed (de nacht is de tijd van de Yin, die kun je het beste optimaal benutten door rond een uur of 10/11 naar bed te gaan), jezelf warm houden en voldoende (maar niet te veel!) beweging kunnen je ook makkelijker door de menopauze heen helpen.

Ben je benieuwd naar wat acupunctuur voor jou kan betekenen in de menopauze? Neem hier eens een kijkje!