Je bekijkt nu <h1>Acupunctuur bij stress: Een bron van rust en herstel</h1>
Acupunctuur bij Stress

Acupunctuur bij stress: Een bron van rust en herstel

Wat is stress?

Om het effect van acupunctuur op stress te onderzoeken maken we een kleine tijdreis. We springen een paar honderdduizend jaar terug, naar de tijd van de jagers en verzamelaars. De jagers en verzamelaars leefden in groepen van maximaal 150 personen. Dit maakte de boel vrij overzichtelijk. Op een slechte dag had je de kans dat je werd aangevallen door een lid van een vijandige groep. Op een nog slechtere dag kon het voorkomen dat er een tijger uit de bosjes op je afsprong.

Om zo effectief mogelijk met deze levensbedreigende situaties om te gaan heeft moeder natuur ons uitgerust met het sympathisch zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel wordt geactiveerd bij grote bedreigingen. Je raakt dan in de zogenaamde “vecht-of-vlucht” (“fight-or-flight”) modus.

Wat betekent dit voor je lichaam?

  • Stijging van het hormoon cortisol (stress-respons hormoon – activeert het sympathisch zenuwstelsel)
  • Versnelde hartslag
  • Aanspanning van de spieren
  • Versnelde ademhaling
  • Schakelt de spijsvertering uit
  • Doet de bloedvaten van veel organen samenknijpen
  • Zorgt voor een verwijding van de pupillen
  • Blokkeert erecties

Wanneer het lichaam in de vecht-of-vluchtmodus is geeft het geen prioriteit aan processen die niet noodzakelijk zijn voor onze overleving. Voorbeelden zijn de spijsvertering en voortplanting.

Op korte termijn is deze reactie heel handig, het kan immers je leven redden! Het wordt pas een probleem wanneer we te lang in deze vecht-of-vluchtreactie blijven hangen. Dit is vandaag de dag, in onze snelle maatschappij, helaas te vaak het geval. Het sympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd wanneer we overwerken om een belangrijke deadline te halen. Maar ook wanneer we in de spits tussen werk en thuis reizen. Wanneer we dreigen te laat te komen om de kinderen uit school op te halen en ga zo maar door. Onze hersenen maken geen onderscheid tussen een tijger die op ons afspringt en die drie verslagen die vandaag nog ingeleverd moeten worden. Wij reageren nog steeds op een primitieve manier op stress.

Hoe wordt je de stress weer de baas?

Om deze stress-reactie onder controle te houden is het belangrijk om ook aandacht te schenken aan rust en relaxatie. Hier komt de andere tak van het autonome zenuwstelsel om de hoek kijken. Dit is het parasympatisch zenuwstelsel. Het parasympatisch zenuwstelsel brengt je lichaam in een toestand van rust en herstel. Dit noem je ook wel het “rest-and-digest” of “feed-and-breed” systeem. Wanneer je lichaam terugschakelt naar het parasympatisch zenuwstelsel komt de spijsvertering weer op gang. Daarnaast wordt er meer speeksel aangemaakt, ontspannen je spieren en stijgt je libido.

Stress en Acupunctuur

Er zijn veel manieren om het parasympatisch zenuwstelsel te activeren. Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn daar voorbeelden van. Acupunctuur is ook een fantastische manier om in een toestand van rust en herstel te raken. Onderzoek waarbij acupunctuur werd toegepast terwijl er een MRI-scan werd gemaakt van de hersenen heeft uitgewezen dat acupunctuur het parasympatisch zenuwstelsel activeert. Bovendien activeert acupunctuur de zogenaamde “delta” en “theta” hersengolven. Dit zijn de hersengolven die actief zijn wanneer je dagdroomt of in je flow zit. Denk aan hoe je je voelt wanneer je aan het joggen bent, of dagdroomt.

Genoeg redenen om acupunctuur een kans te geven!

Bronnen:

Chatterjee, R. 2018. The Four Pillar Plan. Penguin Random House UK.

Guosheng, Y. et al. 2013. “Modulation of electroencephalograph activity by manual acupuncture stimulation in healthy subjects: An autoregressive spectral analysis”, Chinese Physics B.

Hui, K.K. et al. 2010. “Monitoring Acupuncture Effects on Human Brain by fMRI”, Journal of Visualized Experiments.

Hui, K.K. et al. 2009. “Acupuncture mobilizes the brain’s default mode and its anti-correlated network in healthy subjects”, Brain Research.