Je bekijkt nu Acupunctuur & Geboortevoorbereiding

Acupunctuur & Geboortevoorbereiding

 

Soms leken de 40 weken oneindig lang te duren, maar dan opeens is het al bijna zo ver! Over een paar weekjes ben je uitgerekend. Wanneer je medische situatie het toelaat is voor veel vrouwen een natuurlijke vaginale bevalling een belangrijk onderdeel van hun geboorteplan. 

Uit onderzoek is gebleken dat acupunctuur vanaf week 36 je lichaam helpt optimaal voor te bereiden op de bevalling.[1]De vrouwen die meededen aan dit onderzoek hadden kortere en efficiëntere bevallingen. 

Hoe werkt dit precies en wanneer kun je het beste starten? En, belangrijk, wat is het verschil met het inleiden van een bevalling met acupunctuur?

Hoe werkt het en wanneer te starten met de geboortevoorbereiding?

Acupunctuur als voorbereiding op de bevalling:

Ideaal gezien starten we vanaf week 36 met de acupunctuurbehandelingen en zie ik je 1x per week. 

Met specifieke acupunctuurpunten (op de benen) bereiden we de baarmoedermond alvast voor, zodat deze dunner en zachter is. Ook proberen we je kindje in de ideale positie te krijgen, met het ruggetje naar jouw buik toe (zie afbeelding). Daarnaast is er tijdens de voorbereiding ook volop aandacht voor jou. Slaap je nog goed, heb je last van rug- of bandenpijn, zijn er nog bepaalde spanningen die spelen rondom de bevalling? Ook daarin ondersteun ik je graag met acupunctuur. 

achterhoofdsligging
Achterhoofdsligging

In Nieuw-Zeeland wordt acupunctuur steeds vaker onderwezen aan verloskundigen, zodat zij de vrouwen in hun praktijk optimaal kunnen voorbereiden op de bevalling. Om goed te kunnen onderzoeken welke resultaten acupunctuur opleverde is er onderzoek gedaan onder verschillende Nieuw-Zeelandse verloskundigen.[2]Dit onderzoek wees uit dat er 35% minder inleidingen nodig waren wanneer vrouwen vanaf week 36 acupunctuur hadden ontvangen. Ook nam het gebruik van een ruggenprik met 32% af en was er een 9% stijging in natuurlijke vaginale bevallingen. Een prachtig resultaat dus!

Acupressuur tijdens de bevalling:

Een tweede, minder bekende, held in dit verhaal is acupressuur. Onterecht, want de resultaten zijn spectaculair! Ik leer je in de praktijk graag hoe jij en je partner acupressuur kunnen gebruiken tijdens de bevalling. Het mooiste is misschien nog wel dat de acupressuur je partner een prachtige rol geeft tijdens de bevalling. Jullie werken als een team samen om o.a. weeën op te vangen en pijn te verzachten. Uit onderzoek bleek dan ook dat vrouwen pijn als minder intens ervaarden en er minder vaak voor een ruggenprik werd gekozen wanneer acupressuur werd gebruikt.[3]Ook wanneer er wel een inleiding gepland staat is acupressuur geweldig. Verloskundigen merken dat vrouwen makkelijker ontsluiting krijgen en de baarmoedermond zachter is wanneer vrouwen vanaf 3 dagen voor de inleiding acupressuur toegepast hebben.

Acupunctuur & het inleiden van een bevalling:

Regelmatig krijg ik de vraag of ik een bevalling in kan leiden met acupunctuur wanneer een vrouw overtijd is. Eigenlijk heeft dit niet de voorkeur. Het is wel mogelijk om weeën op gang te brengen met acupunctuur, maar dit verhoogt niet per se de kans op een natuurlijke vaginale bevalling. Je wil namelijk minimaal 4 cm. ontsluiting hebben voordat de weeën beginnen. Voor die tijd heeft het weinig zin om proberen in te leiden met acupunctuur.

Als we nog een dag of vijf hebben voor je wordt ingeleid, heeft het meer zin om het lichaam voor te bereiden op een efficiënte bevalling. Dan besteden we met acupunctuur aandacht aan het rijpen van de baarmoedermond, een optimale (achterhoofdsligging) positie van je kindje, geven we je nog een stukje rust en extra energie mee en de acupressuurpunten die jij en je partner kunnen gebruiken tijdens de bevalling. 

Inleiden via acupunctuur is wel een optie wanneer inleiden in het ziekenhuis de volgende dag gepland staat, maar voorbereiden vanaf week 36 (of een aantal dagen van tevoren, wanneer er weinig tijd is) heeft altijd de voorkeur!

Mocht je klachten ervaren tijdens je zwangerschap, neem dan ook hier eens een kijkje of neem contact met me op. In veel gevallen kan acupunctuur iets voor je betekenen!


[1]Romer A, Weigel M, Zieger W, Melchart F. Prenatal acupuncture: effects on cervical maturation and duration of labour. Geburtshilfe und Frauenheilkunde 2000;60(10):513‐8.

[2]Betts, D., & Lennox, S. (2006). Acupuncture For Pre-birth Treatment: An observational study of its use in midwifery practice. Medical Acupuncture, 17(3), 16-19: https://acupuncture.rhizome.net.nz/media/cms_page_media/146/Prebirth%20Acupuncture.pdf

[3]https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009232/abstract