Acupunctuur bij rug- en bandenpijn tijdens de zwangerschap

acupunctuur rugpijn zwangerschap

Rugpijn (en bandenpijn) komt enorm vaak voor tijdens de zwangerschap en wordt als een “normale” zwangerschapsklacht beoordeeld. Dit betekent natuurlijk niet dat jij er niet vreselijk veel last van kunt hebben! Gelukkig kunnen acupunctuur en (aanvullend) cupping vaak veel voor je betekenen wanneer je last hebt van rugpijn. 

In de praktijk heb ik gemerkt dat het effect van acupunctuur vrijwel direct is. 

De oorzaak van rugpijn tijdens de zwangerschap

Zelfs in de vroege zwangerschap, voor je überhaupt een buikje begint te zien, kun je al last van hebben van rugpijn. De hormonen progesteron en relaxine zijn hier de boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je gewrichtsbanden soepeler worden (dat is hard nodig tijdens de zwangerschap). De nadelige bijwerking is dat dit een ontstekingsreactie kan geven, die veel pijn doet. 

Later in de zwangerschap verergert de klacht vaak door het gewicht van je kindje en het feit dat dit gewicht anders verdeeld is. Normaal gesproken wordt het gewicht gelijk verdeeld over het lichaam, nu bevindt het gewicht zich vooral aan de voorkant bij de buik. Hierdoor verandert je natuurlijke evenwicht, waardoor heup-, rug-, schouder- en nekklachten ontstaan.

De heupen zijn ook vaak een plek waar klachten zich uiten. De banden in het bekken worden losser en er is meer druk in dit gebied doordat de baby langzaam indaalt. 

Acupunctuur en rugpijn: wat kan acupunctuur voor je betekenen?

Rugpijn en bandenpijn wordt Chinees gezien veroorzaakt door een verstoring van de bloed en energiecirculatie in het bekken. Een belangrijk Chinees gezegde luidt: “Waar het stroomt is geen pijn, waar het niet stroomt is pijn.” We moeten de circulatie in dat gebied dus een handje meehelpen, willen we de klachten verlichten. Ook kan het zijn dat een bepaald orgaan of meridiaan uit balans is, dan wil je de onderliggende reden van de rugpijn ook zeker aanpakken. Vaak is het in dat geval een probleem dat al langer speelt. Dit is waar acupunctuur een mooie rol kan spelen!

Door het gebruik van acupunctuur heffen we de blokkade in het meest aangedane gebied op. 

Cupping als aanvullende therapie:

Misschien heb je wel eens foto’s van Olympische zwemmers voorbij zien komen die net een cupping behandeling hebben gehad? Vaak zie je op armen en benen een soort donkere cirkeltjes, als grote zuigzoenen. Cupping-therapie is net als acupunctuur ontstaan in China en wordt al 3000 jaar gebruikt. Warme, glazen cupjes worden op het pijnlijke gebied geplaatst, waarna er een zacht vacuüm effect ontstaat (vandaar de “zuigzoen-achtige cirkels). Het zorgt voor een betere bloedcirculatie in het gebied, waardoor pijn en ontstekingen verminderen. Ook helpt het de spieren ontspannen. 

Hoeveel acupunctuurbehandelingen zijn er nodig?

Dit verschilt sterk per klacht en per vrouw. Vaak krijg ik feedback waarin vrouwen zeggen na één acupunctuur- & cupping-sessie al verschil te merken. Zelf vind ik dat je na drie behandelingen echt verschil moet zien. Om het effect van acupunctuur te verlengen geef ik je vaak ook oornaaldjes mee naar huis die op het desbetreffende acupunctuurpunt geplakt kunnen worden. Zo heb je ook thuis een stukje ondersteuning. 

Acupunctuur is net als cupping een bewezen veilige behandelwijze tijdens de zwangerschap. Zie de volgende link voor meer informatie en onderzoeksresultaten:

https://acupuncture.rhizome.net.nz/acupuncture/research/pelvic-pain/