Zwangerschap en Acupunctuur

— hoe helpt acupunctuur tijdens de zwangerschap —

Niet iedereen zit tijdens de zwangerschap op een roze wolk. Zwangerschapsklachten zoals ochtendmisselijkheid, spanning of vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat jij je flink beroerd voelt.

Zwangerschapsklachten en acupunctuur

In het eerste trimester is ochtendmisselijkheid een veelgehoorde klacht. Ochtendmisselijkheid kan er voor zorgen dat je eetlust afneemt en kan je enorm in de weg zitten bij je dagelijkse activiteiten. Later in de zwangerschap hou je soms vocht vast, of voel je je enorm vermoeid. Brandend maagzuur of een slechte stoelgang zijn ook dingen waar je last van kunt hebben. In al deze gevallen loont het zeer de moeite acupunctuur te proberen. Er zijn speciale protocollen voor acupunctuur bij zwangerschap, zo prikken we minder punten en vermijden we bepaalde acupunctuurpunten.

Acupunctuur tijdens je zwangerschap en bij stuitligging

Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby kan acupunctuur veel betekenen. Bij een groeiachterstand, dreigende miskraam of een stuitligging kunnen acupunctuur en Moxa-therapie (het verwarmen van de meridianen met een kruidensigaar) veel doen. Zo is uit Nederlands onderzoek gebleken dat de kans dat je baby draait bij een stuitligging dubbel zo hoog is wanneer je behandeld wordt met Moxa-therapie.

Daarnaast is uit onderzoek ook gebleken dat vrouwen die vanaf week 36 behandeld werden met acupunctuur en acupressuur een kortere en minder pijnlijke bevalling hadden dan vrouwen die geen acupunctuur behandeling hadden ontvangen. Zie voor uitgebreide informatie ook deze blog die ik hierover heb geschreven.

Acupunctuur na de zwangerschap

Ook na de zwangerschap kun je vaak ondersteuning gebruiken. Lichaam en geest hebben tijdens met de zwangerschap en de bevalling een enorm proces doorgemaakt. Vaak kost het tijd en veel warme aandacht aan jezelf om lichamelijk en emotioneel de balans weer te vinden. Het zorgen voor jezelf naast het zorgen voor je pasgeboren kindje schiet er soms bij in, waardoor je interne-batterijtje vaak leeg raakt.

Acupunctuur en voedingsadvies kunnen jou helpen je energiepeil op te bouwen en je lichaam sneller te laten herstellen. Ook bij lichamelijke klachten die je over hebt gehouden aan de zwangerschap of de bevalling kan acupunctuur goed ingezet worden.

hulp bij de zwangerschap!

Kun jij wel een steuntje in de rug gebruiken tijdens of na je zwangerschap? Ik ben er graag voor je! Neem contact op voor meer informatie of een afspraak.