Bevalling komt niet op gang

geboortevoorbereiding acupunctuur inleiden

Je hebt zo toegeleefd naar de 40 weken, eindelijk je kun je je kindje ontmoeten. Maar wat als je kindje bij de 40 weken grens besluit om nog even te blijven zitten? Acupunctuur kan in veel gevallen iets voor je betekenen.

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat slechts 5% van de vrouwen op de uitgerekende datum bevalt. De kans dat je een aantal dagen later bevalt is dan ook aanzienlijk groot. Wanneer je gezond bent mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken. Pas bij 42 weken ben je officieel over tijd (serotien).

Wel wordt er vaak (mits mogelijk en je daarvoor open staat) door de verloskundige gestript wanneer je de 40 weken grens ruim gepasseerd bent, in de hoop dat dit de bevalling op gang brengt. Is dit niet het geval, kan er besloten worden een inleiding te plannen. 

Wat kan acupunctuur voor je betekenen?

Acupunctuur kan op twee manieren ondersteunen een natuurlijke geboorte plaats te laten vinden

  • Geboortevoorbereiding vanaf week 36
  • Inleiden via acupunctuur

Geboortevoorbereiding:

Geboortevoorbereiding heeft altijd de voorkeur over inleiden met acupunctuur. Bij de geboortevoorbereiding starten we in week 36 met een wekelijkse behandeling die er op is gericht je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Zo behandelen we vaak een vaste acupunctuurformule met punten die zich op de benen bevinden. Met deze punten:

  • Verzachten we de baarmoedermond, zodat de ontsluiting zo soepel mogelijk verloopt wanneer de bevalling aanvangt.
  • Ontspannen we het bekken
  • Voeden we je energie
  • Werken we aan de meest optimale positie van je kindje (achterhoofdsligging)

Uit onderzoek in Nieuw-Zeeland is gebleken dat er maar liefst 35% minder inleidingen nodig waren wanneer de vrouwen vanaf week 36 geboortevoorbereiding door middel van acupunctuur hadden ontvangen. Ook nam het gebruik van een ruggenprik met meer dan 30% af en was er een stijging van 9 % in natuurlijke vaginale bevallingen. Naast deze mooie resultaten ontvang ik ook veel positieve feedback van vrouwen in de praktijk. Lees voor meer informatie ook het volgende blog.

Inleiden met acupunctuur:

Inleiden met behulp van acupunctuur doen we alleen wanneer er al een inleiding in het ziekenhuis gepland staat. Het liefst zie ik je zo kort mogelijk voor de inleiding, bijvoorbeeld de dag of avond ervoor. Dit omdat je hormonaal gezien zo dicht mogelijk tegen de natuurlijke bevalling aan wil zitten. Mochten we nog een aantal dagen hebben voor de geplande inleiding, proberen we eerst de baarmoedermond te verzachten met behulp van bovengenoemde punten die we bij de geboortevoorbereiding gebruiken.

Het is vrij makkelijk om met acupunctuur weeën op te wekken, maar wanneer er nog geen ontsluiting is heeft dit weinig zin. Het liefst wek je de weeën op wanneer er ongeveer 4 cm ontsluiting is.