Je bekijkt nu #Lente-hacks: Hoe haal je het beste uit de Lente?

#Lente-hacks: Hoe haal je het beste uit de Lente?

Jouw gezondheid in de Lente

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) is het belangrijk om je voor te bereiden op het nieuwe seizoen en rekening te houden met het element en orgaan dat bij het seizoen hoort.

Chinees gezien zijn er vijf elementen met vijf bijpassende seizoenen (de nazomer wordt ook gezien als een seizoen) en organen. Wanneer je in harmonie met het Element leeft, heb je toegang tot de positieve kwaliteiten van dat element.

Het Vuur-element hoort bij de warme zomer en de Hart-energie

Het Aarde-element is de zachte nazomer, in dit seizoen staat de Milt-energie in het zonnetje

Metaal is gekoppeld aan de kouder wordende Herfst, dit is het seizoen van de Long-energie

Het-Waterelement is gepaard met de winter, dit is de tijd van de Nier-energie

Het Hout-element hoort bij de Lente en de Lever-energie.

De afgelopen dagen is de lente echt voelbaar en zichtbaar! De bomen pronken met hun geurige bloesem, vogels zijn druk in de weer met hun nestjes. Hieronder een aantal tips om je helemaal lekker te voelen in de lente.

Vrouwengezondheid

Zoals gezegd hoort de Lente bij de Lever-energie. Vanuit de TCG gezien zorgt de Lever voor sterke nagels, scherp zicht en dik haar. De Lever wordt aangetast door woede. Ook slaat de Lever het bloed op en moet het zorgen voor een vrije stroom van bloed door het hele lichaam. Wanneer de Lever niet in balans is, kun je hier in de Lente meer last van hebben.

Voor vrouwen betekent dit vaak menstruatieklachten. Wanneer de Lever het bloed niet optimaal reguleert kan zich dit uiten in verschillende menstruatiestoornissen; een onregelmatige cyclus, PMS, heftige periodes en kramp of pijn. Acupunctuur is een zachte methode waarmee je de Leverenergie weer in balans kunt brengen.

Voeding

Ook met voeding kun je je lever ondersteunen. De Lever is gek op groen. Gelukkig liggen de (super)markten vol met groene bladgroenten in de lente, dus sla volop in. Hoe donkerder het blad hoe beter! Spinazie, raapstelen, rucola, bok choi, andijvie, koriander, peterselie… Ook alle andere groene groenten zijn een feestje voor de lever. Broccoli is te gek, avocado, asperges, erwtjes en natuurlijk lente-ui zijn ook geweldig in dit seizoen…

Naast het groen ondersteunt de zure smaak je lever ook. In de lente is het een goed idee om je dag te starten met een glas warm water, waar je wat citroensap in uitperst. Dit ontspant de Lever.

Groenten die zowel het groene als het zure aspect combineren zijn prei en postelein. Dubbel feest! Op een koelere lente-avond kun je denken aan een aardappel-prei soep, of een postelein stamppotje.

Leefstijl

De ogen zijn het zintuig dat bij het Hout en de Lever hoort. Hout en Lever zorgen niet alleen voor een goed zicht, maar ook voor een heldere visie. De Lente is daarmee het perfecte moment om eens stil te staan bij je toekomstvisie. Hoe is jouw visie op je toekomst? Hoe helder zie je je levenspad voor je? En hoe flexibel ben je in het omgooien van plannen wanneer situaties plotseling veranderen?

Wanneer het Hout-element uit balans is heb je vaak moeite met plannen maken en weten wat je wil. Je overziet het grotere plaatje niet meer en voelt je besluiteloos. Om even in het Hout-thema te blijven; je ziet door de bomen het bos niet meer. Maar wanneer jouw Hout-element en Lever in balans zijn kun je in de Lente de vruchten plukken van de helderheid en visie die het element je biedt.