Moxa-therapie bij een stuitligging

moxa stuitligging Moxa-therapie

Wanneer je hoort dat je kindje in een stuit ligt kan dit veel spanning met zich meebrengen. 

Er wordt verwacht dat je baby tussen de 34e en 36ste week de draai maakt. Wanneer dit niet gebeurt kan de gynaecoloog een versie voorstellen, waarbij ze zullen proberen je kindje handmatig te draaien.

Voor de versie gepland staat heeft het altijd zin om te proberen of we de stuitligging kunnen verhelpen met behulp van moxa-therapie. Het is een veilig en zacht alternatief. Het liefst passen we de moxa-therapie toe in week 34, maar ook later in de zwangerschap is het de moeite waard het een kans te geven. Uit onderzoek is gebleken dat moxa-therapie de kans dat je kindje draait met 30% vergroot. 

Moxa-therapie bij een stuitligging: wat houdt het in?

Moxa is een kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt. De Latijnse naam is Artemisia Vulgaris, in Nederland kennen we het ook onder de naam bijvoet. De Romeinen legden bijvoet onder in hun sandalen bij lange wandeltochten, het verhielp pijnlijke voeten. Ook is het een ingrediënt dat gebruikt wordt in malariatabletten. 

Bij een stuitligging gebruiken we moxa op een andere manier. We gebruiken een samengeperste vorm van het kruid, dat er uitziet als een sigaar. De sigaar wordt aangestoken en we verwarmen daarmee een acupunctuurpunt op de voet tot dit punt aangenaam warm is (de huid wordt dus nooit aangeraakt). Vaak merk je tijdens de eerste behandeling al dat je kindje actiever wordt. 

Het grote voordeel is dat je maar één keer langs hoeft te komen op de praktijk. Ik laat je zien hoe je de moxa toepast (het is een makkelijke behandeling om zelf/door je partner te laten doen) en geef je voldoende moxa sigaren mee naar huis. Vervolgens mag je de behandeling thuis nog 10 dagen achter elkaar uitvoeren. 

Moxa-therapie bij stuitligging: onderzoek

Het effect van moxa-therapie bij een stuitligging is onderzocht. In een Italiaanse studie werden 260 vrouwen met een baby in stuitligging gevraagd mee te doen aan het onderzoek. De helft van de groep werd behandeld met moxa, de andere helft niet. In de groep die behandeld werd met moxa draaide 75,4% van de baby’s, in de groep die niet behandeld werd was dit 47,7%. Een aanzienlijk verschil! Ook rapporteerden de moeders die met moxa behandeld werden meer beweeglijkheid van hun kindje.

De resultaten uit een grotere studie in China (505 vrouwen) waren ook positief. Maar liefst 81% van de baby’s draaide na gebruik van de moxa-therapie, tegenover 49% in de groep die niet behandeld werd. Lees hier meer.

Er zijn een aantal situaties waarin je niet met moxa behandeld kunt worden bij een stuitligging, neem dus altijd even contact met me op zodat we samen kunnen kijken of de behandeling geschikt is voor je.