Je bekijkt nu Ochtendmisselijkheid: tips bij deze klacht!

Ochtendmisselijkheid: tips bij deze klacht!

Ochtendmisselijkheid: zwangerschapsklacht nummer één

Het eerste trimester van de zwangerschap gaat niet iedereen moeiteloos af. Je kunt je extreem moe voelen of constante trek hebben (soms in de raarste dingen). Eten waar je eerder enorm van kon genieten kan je nu opeens heel erg tegenstaan. En dan is er ochtendmisselijkheid, één van de meest gehoorde klachten tijdens de vroege zwangerschap. Gelukkig is er met acupunctuur en voeding veel te doen aan deze zwangerschapsklacht.

De oorzaak van ochtendmisselijkheid is onbekend. Soms wordt gedacht dat de verhoogde afgifte van het hormoon HCG de boosdoener is, maar zeker weten doet men het niet. Vaak verminderen de klachten na de 3emaand van de zwangerschap, maar sommige vrouwen blijven er hun hele zwangerschap door last van houden.

Ook de naam “ochtendmisselijkheid” klopt niet altijd, deze zwangerschapsklacht kan je ook op andere delen van de dag overvallen. De klachten kunnen variëren van het niet kunnen verdragen van bepaalde geuren, tot grote golven van misselijkheid en overgeven. Wanneer je veel overgeeft is er een kans op uitdroging, het is aan te raden hiervoor medische hulp te zoeken.

Acupunctuur en voedingstips kunnen ervoor zorgen dat je de misselijkheid afneemt en je een stuk prettiger door de dag heen komt.

Ochtendmisselijkheid vanuit de Chinese Geneeswijze

Tijdens de zwangerschap vinden er enorme veranderingen plaats in het lichaam en de twee meridianen die betrokken zijn bij de menstruatie. Dit zijn de  “Chong” en “Ren” meridianen. Vóór de zwangerschap ondersteunden deze meridianen de menstruatie, nu helpen ze je baby te voeden. Deze meridianen lopen over de voorkant en het centrum van je lichaam en komen dus ook langs de maag. De “Ren” meridiaan communiceert zowel met de baarmoeder als de maag. Als het om de maag gaat is de normale stroom van energie (Qi) naar beneden; denk aan je spijsvertering en de ontlasting. Wanneer er iets mis gaat in de communicatie tussen de Ren meridiaan en de maag, kan de maag in de war raken en de energie omhoog sturen in plaats van naar beneden. Dit zorgt voor misselijkheid en overgeven.

Ook sterke emoties kunnen ervoor zorgen dat je ochtendmisselijkheid en andere zwangerschapsklachten ervaart. Zowel boosheid en frustratie als piekeren tasten de energie van de maag aan.

Wat kun je zelf doen bij ochtendmisselijkheid?

  • Acupunctuur kan er voor zorgen dat de klachten afnemen, door de energie weer in juiste banen te leiden.
  • Blijf kleine beetjes eten, misselijkheid kan een stuk erger worden door een lege maag. Leg neutrale voeding als crackertjes op je nachtkastje, zodat je in de ochtend gelijk een paar hapjes kunt nemen.
  • Blijf genoeg drinken, om uitdroging te voorkomen. Zelfs een lichte uitdroging kan de misselijkheid erger maken.
  • Soepen en bouillon zijn lichtverteerbaar en houden je gehydrateerd. Aardappelsoep, miso soep en langgetrokken kippenbouillon zijn voedzame opties.
  • Kies voor neutrale voeding (denk aan voeding die je een baby van 9 maanden ook zou geven) als pap en rijst.
  • Probeer door de dag heen wat kleine hapjes te eten wanneer grote maaltijden niet lukken.

Heb je last van ochtendmisselijkheid? Je maakt hier gemakkelijk een afspraak voor een eerste consult.

Ook bij andere zwangerschapsklachten kunnen acupunctuur en voedingstips veel voor je betekenen, neem gerust een kijkje op deze pagina.