Je bekijkt nu Recept: Luie noedels met zwarte sesam en soja

Recept: Luie noedels met zwarte sesam en soja

Noedels voor 2 a 3 personen

Deze noedels zijn perfect voor wanneer je eigenlijk niet wil koken, maar je er niet onderuit komt. De lijst met ingrediënten is kort en simpel, je kunt het in één pan koken en het staat in 10 minuten op tafel.

Je ziet ze gemakkelijk over het hoofd, maar de helden in dit recept zijn de kleine zwarte sesamzaadjes. In de Chinese Geneeswijze wordt zwart sesamzaad al van oudsher gebruikt als een krachtig tonic voor het hele lichaam.

Het zijn heuse power-pakketjes! Sesamzaadjes versterken je bloed, Lever en Nier. Ze worden ingezet bij lage rugklachten, hoest, wazig zicht, oorsuizen en een tekort aan moedermelk. Daarnaast bevochtigen sesamzaadjes je darmen en verhelpen ze constipatie. Qua smaak vallen ze in de categorie zoet. Thermisch gezien hebben ze een neutrale invloed op je lichaam (ze koelen je lichaam niet af, maar verwarmen het ook niet).

Ik heb voor dit gerecht broccoli en tofu gebruikt, maar je kunt allerlei groenten en kruiden gebruiken. Andere opties zijn: sugarsnaps, lente-ui, koriander en een in reepjes gesneden omeletje bijvoorbeeld.

Ingrediënten:

De noedels:

  • Twee bundeltjes noedels (soba/udon/of de glutenvrije boekweit-zoete aardappel noedels van Terra Sana)
  • Kleine stronk broccoli, in roosjes gesneden
  • Blok tofu in kleine blokjes gesneden
  • Zout

Sausje:

  • 3 el. sojasaus
  • 3 el. (rijst)azijn
  • 1 el. sesamolie
  • 1 el. water (je kunt na het proeven evt. nog een beetje toevoegen)
  • 1 el. zwart sesamzaad
  • Stukje gember van 2 cm, geraspt
  • 1 sjalot of kleine ui, heel fijn gesneden
  • 2 tl. mirin/honing/suiker (of een beetje meer, naar smaak)

Breng een flinke pan met water aan de kook en voeg ruim zout toe (proef het water even, het moet een beetje de ziltigheid van een bouillon hebben, niet te flauw en niet te sterk). Voeg de noedels toe en kook ze volgens de verpakking. Timing is hier belangrijk, je wil namelijk 1 minuut voor het einde van de kooktijd de tofu en broccoli aan de kokende noedels toevoegen (die hoeven maar heel even). De stopwatch-functie op de I-phone is je grootste vriend 😉

Bereid ondertussen het sausje door alle bovenstaande ingrediënten te snijden/raspen en bij elkaar te voegen. Proef even of je zoet/zout/zuur en pittig proeft en voeg eventueel nog een beetje van hetgeen toe dat je mist.

Giet de noedels, broccoli en tofu af en spoel ze onder koud water, zodat ze stoppen met koken.

Meng het sausje er doorheen en klaar ben je al! Des te meer tijd hou je over om nog wat avondzon mee te pakken 🙂