Je bekijkt nu Vruchtbaar slijm: zo bereken je jouw meest vruchtbare dag!

Vruchtbaar slijm: zo bereken je jouw meest vruchtbare dag!

Het onderzoeken van je vruchtbare slijm is één van de meest krachtige tools om jouw vruchtbare dagen en je eisprong te berekenen. Bijhouden hoe het door de maand verandert, waardoor het verandert en wat dat te betekenen heeft kan veel inzicht geven over de meest vruchtbare dag van je cyclus.

Onderstaande blog geeft inzicht in hoe je je vruchtbare slijm herkent en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken wanneer je zwanger wil worden (of juist niet)! Elk lichaam en elke cyclus is uniek en elke vrouw heeft haar eigen patroon als het om vruchtbaar slijm en afscheiding gaat. Het belangrijkste is dat jij je eigen patroon en vruchtbare slijm leert herkennen.

Acupunctuur en je vruchtbaarheid

Wanneer je vanwege gynaecologische klachten bij de acupuncturist komt zal er vaak gevraagd worden of je vruchtbaar slijm opmerkt. De kwaliteit en kwantiteit van dit slijm vertelt ons met name veel over de eisprong en de “Yin” balans in je lichaam. De Yin balans is erg belangrijk als het gaat om de vruchtbaarheid van de vrouw.

De periode van menstruatie tot aan de eisprong is de ‘Yinne’ fase van je cyclus. Yin zorgt in deze fase niet alleen voor de aanmaak van het vruchtbare slijm, maar geeft ook voeding aan het eitje en helpt het mee te rijpen. Ook zorgt het ervoor dat je een stevig baarmoederslijmvlies opbouwt, waar het bevruchte eitje goed in kan innestelen.

Wat is vruchtbaar slijm?

Ongeveer 6 dagen voor de eisprong begint je lichaam onder leiding van het hormoon oestrogeen zogenaamd “vruchtbaar slijm” aan te maken. Veel vrouwen merken in deze 6 dagen een verandering op in hun afscheiding. Oestrogeen zorgt ervoor dat je afscheiding naarmate je dichter bij de eisprong komt meer water bevat. Meer water betekent een lagere zuurtegraad van het slijm, wat de overlevingskans voor sperma enorm verhoogt. Het vruchtbare slijm helpt het sperma van de vagina naar de baarmoeder te transporteren, geeft het sperma energie en filtert de wat minder mooie exemplaren eruit. Hoe ongelofelijk slim is het lichaam toch!

Veranderingen in het vruchtbare slijm

  1. Direct na de menstruatie is de slijmproductie op z’n laagst. Vaak vind je op die dagen weinig afscheiding in je ondergoed en heb je een wat droger gevoel. Tijdens deze dagen overleeft sperma niet, omdat de PH waarde erg laag ligt (en de zuurtegraad hoog).

 

  1. Ongeveer 5 dagen voor de eisprong merken vrouwen vaak wat dikke en plakkerige afscheiding op. Vaak is het wit van kleur, denk qua kleur en dikte aan yoghurt of een dik papje van bloem en water. Dit type slijm geeft het begin van je vruchtbare dagen aan. Bij een kinderwens heeft het zin om rond deze tijd beginnen te vrijen. Sperma kan door het vruchtbare slijm namelijk wel tot 5 dagen overleven in het vrouwenlichaam!

 

  1. Wanneer je dichter bij de ovulatie komt verandert de consistentie van je afscheiding van dik naar iets dunner. Zoals een romige crème.

 

  1. Je meest vruchtbare dag wordt ook wel de “Peak Day” genoemd. Wist je dat het vruchtbare slijm op deze dag uit 96% water bestaat? Dit zorgt ervoor dat het slijm vaak helder en doorzichtig is en erg glibberig/stretchy. Wanneer je het tussen twee vingers pakt kun je er “draadjes” van trekken, zoals op onderstaande afbeelding. Ook heb je vaak meer afscheiding op deze dag en een wat natter gevoel. Het gevoel van dit type slijm wordt vaak vergeleken met het gevoel van rauw eiwit. De laatste dag waarop je dit type slijm hebt is volgens de meeste medische experts de meest vruchtbare dag/de Peak Day. Op deze dag vindt hoogstwaarschijnlijk je eisprong plaats.

vruchtbaar slijm

 

  1. Na de eisprong droogt het vruchtbare slijm heel snel op en wordt het vaak weer wat dikker. Hiermee sluit je de vruchtbare periode van de maand af. Chinees gezien geeft dit de overgang van de “Yinne” naar de “Yange” fase aan.

 

Hoe kun je het checken?

Een eerste check kan het gevoel zijn. Rondom je vruchtbare dagen voel je je vaak iets natter. Wanneer je veel vruchtbaar slijm hebt hoef je eigenlijk niets anders te doen dan te kijken hoe het er in je slipje uitziet.

Sommige vrouwen merken het ook aan het afvegen met wc-papier. Bij vruchtbaar slijm zal het papier bij het afvegen makkelijk glijden. Ook zie je vaak wat slijm dat achterblijft op het papier.

Een derde manier is door een (frisgewassen 😉 ) vinger bij de opening van de vagina te houden of hem in te brengen tot aan de baarmoedermond. Wanneer je wat minder vruchtbaar slijm produceert is dit een handige manier om wat slijm te verzamelen en de “draadjes-test” uit te voeren.

Factoren waardoor je minder vruchtbaar slijm zou kunnen hebben:

  • Antihistaminen
  • Clomid
  • Antidepressiva
  • Vaginale infectie
  • Gebruik antibiotica
  • Na het stoppen met de anticonceptie-pil kan het in sommige gevallen een poos duren tot het vruchtbare slijm weer aangemaakt wordt (hoewel er wel een eisprong plaats kan vinden).

Nogmaals, iedere vrouw is anders, waardoor ook geen cyclus er gelijk uitziet. Toch kan het een heel fijn gevoel zijn om jouw cyclus en vruchtbare dagen in kaart te brengen. Zo krijg je iets meer gevoel bij wat er in een maand in je lijf allemaal gebeurt onder leiding van hormonen. Het bijhouden van je vruchtbare slijm is één manier, je temperatuur opmeten in een grafiek en het voelen van de cervixpositie (waarover later meer) maken het beeld nog completer. Voor meer informatie over acupunctuur, je vruchtbaarheid en cyclus kun je ook een kijkje nemen op de pagina over menstruatie of een kinderwens.

Foto @ rawpixel.com op www.pexels.com