Acupunctuur bij Stress

— OVER Acupunctuur bij stress —

Stress, spanning en onrust behoren tot de meest gehoorde klachten in de praktijk. Het goede nieuws is dat het juist een klacht is waarbij acupunctuur geweldig kan werken.

Hoe helpt acupunctuur bij stress?

Bij stress en spanning raakt je lichaam in de zogenaamde “vecht-of-vlucht” (“fight-or-flight”) modus. Dat was heel handig in vroegere tijden wanneer er de kans was om aangevallen te worden door wilde dieren, om je lichaam zo adequaat mogelijk te laten reageren bij gevaar. Vandaag de dag komen we dat soort gevaar niet meer tegen, maar helaas maakt het lichaam geen onderscheid tussen een brullende tijger en dagelijkse stress op het kantoor. Dagelijkse stress en onrust zorgt ervoor dat je lichaam veel te lang in de vecht-of-vlucht reactie blijft.

Hoe reageert je lichaam op stress?

Wanneer het lichaam in de vecht-of-vluchtmodus is geeft het geen prioriteit aan processen die niet noodzakelijk zijn voor onze overleving; denk aan de spijsvertering en voortplanting. Vandaar dat je klachten kunt krijgen op het gebied van vruchtbaarheid of spijsvertering. De lichaamsreacties bij stress zijn als volgt:

• Stijging van het hormoon cortisol (stress-respons hormoon – activeert het sympatisch zenuwstelsel)
• Versnelde hartslag
• Aanspanning van de spieren
• Versnelde ademhaling
• Schakelt de spijsvertering uit
• Doet de bloedvaten van veel organen samenknijpen
• Zorgt voor een verwijding van de pupillen
• Blokkeert erecties

Stress voorkomen? Acupunctuur!

Om onrust en spanning de baas te zijn moet het rust-en-relax deel van het zenuwstelsel geactiveerd worden. Dit is het zogenaamde parasympathische zenuwstelsel. Acupunctuur kan je daarbij helpen! Onderzoek waarbij acupunctuur werd toegepast terwijl er een MRI-scan werd gemaakt van de hersenen heeft uitgewezen dat acupunctuur het parasympatisch zenuwstelsel activeert. Ook activeert acupunctuur de zogenaamde “delta” en “theta” hersengolven. Dit zijn de hersengolven die actief zijn wanneer je dagdroomt, in je flow zit (wanneer je bijvoorbeeld aan het joggen bent) en wanneer je in diepe slaap bent.

Genoeg redenen om acupunctuur een kans te geven!

Op zoek naar ontspanning?

Kun jij meer rust en ontspanning gebruiken? Wil je meer weten over een behandeling met acupunctuur?
Ik beantwoord graag al je vragen in een gratis telefonisch consult.