Acupunctuur en Chinese Geneeswijze
Het plaatsen van een acupunctuurnaaldje

Acupunctuur; een eeuwenoud medisch systeem

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze, ook afgekort als TCG. TCG omvat eigenlijk verschillende traditionele geneeswijzen. Sommigen bestaan al meer dan 2000 jaar! Zo ook acupunctuur. We weten dit omdat een van de oudste klassieke medische teksten bewaard is gebleven. Dit boek heet de Huangdi Neijing. De Huang Di Neijing is geschreven tijdens de Han Dynastie, ongeveer een eeuw voor Christus. De titel betekent zoveel als “Het boek van de Gele Keizer over inwendige geneeskunde”.

Dit bijzondere boek is eigenlijk een soort dialoog tussen de Gele Keizer en zijn ministers over de mens, de omgeving van de mens en de kosmos in relatie tot gezondheid en ziekte. Ook beschrijven ze in deze tekst hoe je op basis van symptomen diagnoses kunt stellen en therapeutische behandelingen toe kunt passen. Acupunctuur is één van deze therapeutische behandelingen.

De TCG ziet de mens dus nooit los van zijn omgeving en het lichaam ook nooit los van de geest. Alles heeft een onderlinge relatie. De TCG ziet de mens vanuit een holistische visie. TCG en acupunctuur worden nog wel eens als “zweverig” bestempeld, maar het is echt een hele systematische geneeswijze. 

Verschillende therapievormen

De Traditionele Chinese Geneeswijze is weer onderverdeeld in verschillende therapievormen. Hierbij kun je denken aan voedingsadvies, vormen van sport en beweging zoals tai qi en qi gong, cupping, kruidengeneeskunde en acupunctuur. Zelf ben ik acupuncturist en patentkruiden therapeut. Dit laatste betekent dat ik kruidenformules die ook al eeuwenlang bestaan voorschrijf bij bepaalde klachten. Ook geef cliënten na een intake & de eerste behandeling vaak voeding- & leefstijladvies mee naar huis. 

Wat houdt acupunctuur precies in?

Acupunctuur bestaat uit het pijnloos aanbrengen van flinterdunne naaldjes op specifieke acupunctuurpunten. Deze punten bevinden zich op verschillende plekken van ons lichaam. De naaldjes zijn zo dun als een haar! Met het plaatsen van deze naaldjes wil je een reactie van het lichaam (een fysiologische reactie) opwekken. We werken met lichaamseigen intelligentie. Je lichaam is, zonder dat jij het merkt, namelijk non-stop bezig om jou gezond te houden.

Een voorbeeld; je valt van je fiets en hebt een schram op je knie. Je lichaam gaat in dit geval direct aan de slag om de wond te helen en jou zo snel mogelijk weer gezond te maken. Met dit mechanisme werken we met acupunctuur. Zodra we een naaldje plaatsen op een specifiek acupunctuurpunt dat we naar aanleiding van jouw hulpvraag/klacht en diagnose uit hebben gekozen, komt er een reactie van het lichaam op gang. Zo helpt het het parasympatische zenuwstelsel activeren, leidt het de bloedcirculatie naar geblesseerde plekken om zo pijn te stillen en het genezingsproces te ondersteunen.

Acupunctuur stuurt een boodschap naar de hersenen om lichaamseigen pijnstillende en feel-good neurotransmitters vrij te maken (endogene opioïden, endorfine en serotonine). Ook remt het ontstekingsreacties. De World Health Organization heeft een lijst opgesteld met 200 aandoeningen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat acupunctuur kan ondersteunen. Op gynaecologisch vlak zijn dit onder andere pijnlijke menstruaties en premenstrueel syndroom.