Endometriose en Acupunctuur

— OVER endometriose en acupunctuur —

Pijnlijke en zware menstruaties, pijn tijdens het vrijen, licht bloedverlies voor de menstruatie en pijnlijke ontlasting rondom de menstruatie zijn klachten die vaak in verband worden gebracht met endometriose. Maar wat is endometriose precies en wat kan acupunctuur voor je betekenen?

Wat is endometriose?

Endometriose is een complexe aandoening die vaak (maar niet altijd) voor veel klachten zorgt en de vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Door hormonen bouwen vrouwen elke maand baarmoederslijmvlies op. Het bloeden tijdens de menstruatie is het baarmoederslijmvlies dat afgestoten wordt. Bij endometriose bevindt weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt zich buiten de baarmoederholte. Vaak zit het weefsel op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik.
Het groeit daar en zorgt voor een ontsteking, die zich in verschillende (pijn)klachten uit.

Vandaag de dag zien we steeds vaker vrouwen met endometriose in de acupunctuur praktijk. Wetenschappers denken dat de groei in endometrioseklachten te maken heeft met verhoogde vervuiling in ons milieu en doordat wij tegenwoordig pas op latere leeftijd kinderen krijgen. Geschat wordt dat één op de tien vrouwen endometriose ontwikkelt. Ook kan het soms erfelijk zijn.

Acupunctuur bij endometriose en menstruatieklachten

Met acupunctuur en Chinese Geneeswijze kijk je naar de disbalans die de endometriose veroorzaakt, dat verschilt van vrouw tot vrouw. Niet één persoon is hetzelfde en dus zal ook de behandeling per persoon verschillen, ook al hebben ze dezelfde aandoening. Wanneer we de onderliggende disbalans herstellen, zien we vaak een verbetering in symptomen en vruchtbaarheid.

Hoewel er vanuit de Chinese Geneeswijze altijd gekeken wordt naar jouw individuele gezondheid, wordt bij endometriose bijna altijd een stilstand van bloed in het bekken (bloed stagnatie) vastgesteld. Deze stilstand zorgt vrijwel altijd voor pijn. De acupunctuur is erop gericht deze stagnatie aan te pakken en de doorstroom van bloed te bevorderen, waardoor de pijnklachten afnemen.

In de praktijk zien we vaak dat vrouwen met endometriose last hebben van spotting vlak voor de menstruatie. Ook vraag ik vaak een BBT (temperatuurgrafiek) bij te houden. Zo’n grafiek helpt ons nog beter te zien wat er in jouw cyclus aan de hand is en nog gerichter te behandelen.
Ook geef ik vaak voeding- en leefstijladviezen mee naar huis, die de endometriose klachten kunnen helpen verlichten.

Zie voor meer informatie ook mijn blog over endometriose.

Heb je klachten?

Blijf er niet langer mee rondlopen, maar neem contact op voor een gratis telefonisch consult.
Ik beantwoord graag al je vragen!


Bel nu