IVF & Acupunctuur


De kracht van de Chinese Geneeswijze zit hem in de persoonlijke aanpak.

acupunctuur ivf icsi

IVF & Acupunctuur: waar acupunctuur eerder nog een beetje een “geitenwollensokken” imago had, raakt het steeds meer geaccepteerd als aanvullende behandelwijze tijdens een IVF-traject. In mijn praktijk behandel ik vrouwen met acupunctuur en leefstijl advies tijdens een IVF- of ICSI-traject. 

Ook begeleid ik vrouwen in de aanloop naar hun traject, om het lichaam en de cyclus optimaal voor te bereiden op een IVF-traject. Wanneer je nog even tijd hebt voor je IVF begint, heeft een zogenaamd “premester” de voorkeur. Hiermee proberen in drie maanden tijd we zoveel mogelijk lampjes “op groen” te krijgen om een zwangerschap plaats te laten vinden. Naast acupunctuur geef ik je voedings- en leefstijladvies mee naar huis, zodat je ook thuis aan je gezondheid kunt werken. Lees daar hier meer over.  

Draagt acupunctuur bij aan een succesvolle IVF?

De laatste jaren zijn er meerdere onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat acupunctuur tijdens een IVF-traject een gunstig effect heeft. 

Een Duits onderzoek onder 160 vrouwen heeft uitgewezen dat acupunctuur een positief effect had tijdens het vruchtbaarheidstraject. De helft van de groep ontving rondom de terugplaatsing acupunctuur, de andere helft niet. In de groep die acupunctuur ontving werd bij 42,5 % van de vrouwen een zwangerschap vastgesteld. In de groep zonder acupunctuur was dit 26,3 %. 

Één van de redenen waarom acupunctuur goede resultaten lijkt te geven, is dat het helpt stress rondom een IVF-traject te reguleren. Er komt zoveel op je af tijdens een traject, zowel emotioneel als lichamelijk is het een enorme achtbaan. Uit onderzoek is gebleken dat een lager stressniveau zorgde voor een hogere opbrengst en bevruchting van de eicellen. Een wekelijkse acupunctuurbehandeling rondom het IVF-traject zorgde voor een stressreductie van maar liefst 35%.*

Ook is gebleken dat acupunctuur bij kan dragen aan een succesvolle IVF door de bloedcirculatie in het bekken te bevorderen, de baarmoeder te doen ontspannen en krampen na een terugplaatsing te verminderen

Hoe vaak behandel je met acupunctuur tijdens een IVF-traject?

Acupunctuur kan op een zachte en effectieve wijze ondersteunen tijdens je vruchtbaarheidstraject, maar het is geen wondermiddel. Een positieve uitslag kunnen we nooit garanderen. Dat kan geen enkele gynaecoloog of IVF-kliniek helaas. Wel kunnen we werken aan een optimale balans in jouw lichaam en cyclus om zo de kansen op een zwangerschap te vergroten.

Acupunctuur heeft een opbouwend effect. Het liefst maak ik een eerste afspraak ongeveer drie maanden voor je je IVF-traject ingaat. Zo hebben we voldoende tijd om je cyclus in balans te brengen en je eicelkwaliteit positief te beïnvloeden. 

Mocht die tijd er niet meer zijn, kun je altijd contact opnemen vlak voor je IVF-traject. Ik zie vrouwen tijdens hun traject:

  • één keer tijdens de stimulatiefase 
  • vlak voor de punctie
  • voor en/of na de terugplaatsing
  • één keer rondom de innesteling

Op die manier werk je qua acupunctuur met de IVF mee en hebben we tegelijkertijd meerdere momenten om stress te verminderen. 

*daarnaast lijkt acupunctuur op regelmatige basis de hormonen cortisol en prolactine te kunnen reguleren, wat zorgt voor een hogeren slagingskans in een vruchtbaarheidstraject.