Je bekijkt nu Acupunctuur en zwanger worden: Het belang van een goede voorbereiding

Acupunctuur en zwanger worden: Het belang van een goede voorbereiding

De voorraad eitjes waar je als vrouw mee wordt geboren staat vast, maar wist je dat je invloed hebt op de kwaliteit van je eicellen? In dit blog lees je hoe je je kansen op een zwangerschap vergroot door te starten met een “pre-mester”.

Voed de aarde, voor je het zaadje plant

Wanneer jij en je partner besluiten (of jij, wanneer je besluit er alleen voor te gaan) dat jullie graag jullie kinderwens in vervulling willen laten gaan, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk zien gebeuren. Het enthousiasme over deze grote beslissing zorgt ervoor dat je staat te popelen om zwanger te raken. Soms is het ook de leeftijd die ervoor zorgt dat je geen tijd wil verliezen.

De Chinese Geneeswijze geeft een ander advies. Zij raadt aan drie maanden de tijd te nemen om het lichaam en de geest voor te bereiden op de zwangerschap. Een bekend Chinees gezegde is “Nourish the soil, before you plant the seed”. Het is belangrijk dat de aarde (jouw lichaam) zo goed mogelijk gevoed is, voor je een zaadje plant. Het moet er immers 9 maanden in groeien! Wanneer de aarde te droog is of juist te nat, of bijvoorbeeld niet genoeg voedingsstoffen bevat, krijgt het zaadje minder optimale kansen om te groeien.

Een drie maanden “pre-mester” is nog belangrijker wanneer het zwanger worden niet vanzelf gaat, je eerdere zwangerschapscomplicaties hebt gehad of wanneer jullie een vruchtbaarheidstraject ingaan (IVF/IUI/ICSI).

Een fijne omgeving voor je eitjes

De voorraad eitjes die je als vrouw hebt staat tijdens de geboorte al vast, maar de kwaliteit van deze eitjes niet! De omgeving die je creëert voor het eitje dat zich ontwikkelt en klaarmaakt om tijdens de eisprong losgelaten te worden is cruciaal wanneer je ervoor wil zorgen dat ze genetisch gezien zo gezond mogelijk zijn. Leeftijd speelt uiteraard ook een grote rol in de kwaliteit van de eitjes. Na je 35eis het dus extra belangrijk om alle factoren waar je wél invloed op hebt zo gunstig mogelijk te maken.

Een eitje doet er ongeveer 150 dagen om in de follikel (in de eierstok) te rijpen. Dit betekent dat er ongeveer vier maanden zijn waarin je de kans hebt om de eicelkwaliteit positief te beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor sperma. Het kost spermacellen drie maanden de tijd om te ontwikkelen. Zowel voor jou, als voor je partner is het dus belangrijk om een gezonde leefstijl aan te nemen wanneer jullie proberen zwanger te worden. Een advies dat vaak gegeven wordt tijdens het pre-mester is “behandel jezelf en je lichaam zoals je dat zou doen wanneer je al zwanger bent”.

Wat kan ik zelf doen?

Ik raad vrouwen aan om in deze periode hun cyclus te leren kennen, zodat je je bewust bent van de “vruchtbaarheidssignalen” die je lichaam je geeft. Qua voeding is het slim keuzes te maken die je vruchtbaarheid ondersteunen. Ook is het verstandig koffie, alcohol en recreatieve drugs te laten staan.

Sta eens stil bij de factoren die je stress opleveren in het dagelijks leven. Misschien zijn er een aantal stressfactoren waar je invloed op hebt en die je zou kunnen verminderen. Verder zijn voldoende (maar niet te veel) beweging, slaap en het vermijden van hormoonverstorende stoffen (bijvoorbeeld in schoonmaakartikelen, verpakkingen en cosmetica) ook belangrijk. Een ander belangrijk Chinees gezegde luidt: 80% is perfectie. Hou wel in de gaten dat je af en toe ook de teugels mag laten vieren. De aanloop naar een zwangerschap, helemaal wanneer dat niet vanzelf gaat, kan al veel spanning met zich meebrengen. Probeer zacht en warm met jezelf om te gaan.

Droge aarde, drassige aarde?

Geen lichaam is hetzelfde en iedereen zal dus andere “voeding” nodig hebben om de aarde zo vruchtbaar mogelijk te maken. Dit is waar de kracht van Chinese Geneeskunde ligt. De acupuncturist kijkt samen met jou naar wat jouw “aarde” nodig heeft om zo vruchtbaar mogelijk te zijn.

Een voorbeeld; bij een te droge aarde kun je last hebben van klachten als nachtzweten, veel dorst en een droge huid en haar. In dit geval willen we je lichaam verfrissing geven en bevochtigen. Wanneer de aarde te nat is hou je misschien makkelijk vocht vast, ervaar je een zwaar gevoel in je lijf of voel je je vermoeid. Bij een natte, drassige aarde willen we juist vocht afvoeren om hem vruchtbaar te maken. Ook voor acupunctuur geldt dat het handig is om drie maanden de tijd te nemen om lichaam en geest in balans te brengen.

Een complex verhaal

Vruchtbaarheid is een ingewikkeld proces en er zijn helaas ook factoren waar zowel de Westerse als de Oosterse geneeswijze geen invloed op hebben. Een goede voorbereiding geeft helaas dus niet altijd garantie op een zwangerschap. Wel zorg je er met gezonde leefstijl en voedingskeuzes en eventueel acupunctuur voor dat je alle factoren die meespelen op “groen” zet en de kans op een zwangerschap vergroot.

Voor meer informatie over wat acupunctuur voor je kan betekenen wanneer zwanger worden niet vanzelf gaat kun je een kijkje nemen op deze pagina.

Foto: Nikola Jovanovic for Unsplash