Je bekijkt nu De Vijf-elementen: Ben jij het Water-type?

De Vijf-elementen: Ben jij het Water-type?

Vanuit de Chinese Vijf-elementen leer kan iedereen ingedeeld worden in één van de vijf types: Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Elk type heeft zo zijn eigen pluspunten, valkuilen en uiterlijke kenmerken. De winter is het seizoen van het Water-element. Lees hier of jij tot het Water-type behoort en hoe je dit element kunt ondersteunen!

Kenmerken van het Water-type:

Als Water-type heb je een rond gezicht met brede kaken, een lange rug met smalle schouders en een zacht en rond lichaam. Mensen vinden je vaak relaxt en sympathiek. Wanneer je uit balans bent heb je snel donkere kringen onder je ogen.

Water-types staan erom bekend dat ze hun omgeving heel erg goed aanvoelen. Ze zijn bewust, alert, een tikkeltje mysterieus en ongrijpbaar. Het spreekwoord “stille wateren, diepe gronden” is echt op jou van toepassing! Ook zijn ze vaak gevoelig of zelfs helderziend.

Je voelt je op je best in de herfst en winter, wanneer het lekker stil is buiten en alles om je heen tot rust komt. Qua gezondheid kom je het najaar en de winter goed door; je kwakkelt juist vaker in de lente en zomer.  Kwaaltjes waar Water-types gevoelig voor kunnen zijn, zijn blaasontstekingen en het vasthouden van vocht (oedeem). Ook zijn rugpijn en pijnlijke gewrichten veelgehoorde klachten.

Het Water-type op zijn best:

Iemand van het Water-type kun je het beste vergelijken met een krachtige rivier die door een vallei stroomt. Het water zoekt zijn eigen weg en gaat mee met de flow, maar is ook zo sterk en krachtig dat hij zijn eigen weg kan creëren als dat nodig is.

Het water-element is gekoppeld aan de Nier. De Nier is vanuit de Chinese Geneeswijze gezien een soort energie-reservoir, of je interne batterij. De emotie die hierbij hoort is wilskracht. Wanneer je het Water-type bent en je bent in balans, dan voel je een enorme “drive” om je doelen te behalen. Net als de grote rivier dender je door, op weg naar de eindstreep. Ook neem je makkelijk initiatief en ga je nieuwe uitdagingen graag aan. Onderhandelen is iets wat je makkelijk afgaat en je bent erg loyaal naar je collega’s toe.

Valkuilen voor het Water-type:

Let op dat je niet in de “over-drive” gaat als het om werk of andere uitdagingen gaat. Water-types kunnen erg roekeloos worden wanneer ze niet op tijd afremmen. Dan kennen ze totaal geen angst.

Wanneer je niet lekker in je vel zit en de dingen niet gaan zoals je had gehoopt kun je je als Water-type echt “down” voelen. De wilskracht die je ervaart wanneer je lekker in je vel zit maakt plaats voor een gevoel van neerslachtigheid of zelfs angst. In deze tijden voel je je timide en heb je de neiging om je terug te trekken en af te sluiten. Probeer in deze tijden je sociale leven als prioriteit te stellen en toch onder de mensen te blijven.

Een andere karaktereigenschap van het Water-type is dat ze niet altijd de volledige waarheid vertellen en vrij makkelijk “een leugentje om bestwil” kunnen inzetten wanneer dit hen goed uitkomt.

Tips voor het Water-type:

  • Zwarte of donkerpaarse voeding ondersteunt het Water-element: denk aan zwarte bonen, zwarte pruimen, zwarte rijst, aubergine. Een winterse stoofpot van zwarte bonen en wortelgroenten zijn perfect voor je.
  • Zout is de smaak die bij je past. Misschien merk je als Water-type dat zoute/hartige snackjes je voorkeur hebben bij een snaaibui. Wanneer je het met mate/in een gezonde vorm gebruikt wordt, kan zout versterkend werken voor het Water-type en de Nier. Miso en zeewier zijn mooie zoute voedingsmiddelen.
  • Hou je lage rug warm in de winter en voorkom koude en wind op de onderrug. Draag altijd een laagje onder je kleding om dit deel bedekt te houden. De Nieren houden niet van kou! In Japan vinden ze dit zo essentieel dat ze een speciale nierwarmer hebben bedacht: de “haramaki”. Dit is een band die je onderrug goed warm houdt. Hij is op internet makkelijk te bestellen.