Je bekijkt nu Boost je weerstand met deze Chinese Wijsheden

Boost je weerstand met deze Chinese Wijsheden

 1. Warme & gekookte voeding 

Er liggen nog volop mango’s, meloenen en andere exotische fruitsoorten in de supermarkt. Hoe lekker ze ook zijn, ze passen niet goed bij deze tijd van het jaar. Waar in de zomer salades en rauwkost lekker waren om het lichaam te verkoelen, moeten we onszelf nu weer warm gaan houden om onze weerstand te sterken. Dat lukt niet goed met rauwe komkommer en stukken ananas. Denk aan je oma, had ze in de herfst en winter niet altijd stoofpotten op het vuur staan? Intuïtief voel je waarschijnlijk wel aan dat een warm gerecht je veel meer opwarmt dan een bord salade en een kom yoghurt. Liever leggen we de focus nu op wortelgroenten en stoofpotten. In de keuken gebruiken we warme kruiden als kruidnagel, anijs en kaneel.

Het beste dat de herfst ons geeft: appels, bieten, boerenkool en palmkool (mijn favoriet), bramen, hazelnoten, paddenstoelen, peren, pompoenen, prei, pruimen, wortelgewassen.

2. Bescherm je nek en hoofd

Het hoofd en de nek zijn extra kwetsbaar in de herfst en winter. Wind is in de Chinese Geneeswijze een enorme boosdoener. Zo werd er in de oudheid al gezegd dat Wind ziekteverwekkers met zich meedraagt, die via de nek, neus en oren binnendringen. Eigenlijk beschrijft men hier een verkoudheid- of griepvirus, waarvan wij vandaag de dag weten dat het inderdaad via de neus binnendringt. Gure en koude wind op nek en hoofd kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem een klap krijgt, waardoor je verzwakt. Ziekmakers dringen op zo’n moment makkelijker binnen. Draag in de herfst en winter dus altijd een lekkere sjaal wanneer je naar buiten gaat of een kraag die je lekker hoog op kunt trekken. 

2. Zorg voor een gezonde woon en werkomgeving.  

Naast Wind wordt ook Damp gezien als een ellendeling die je weerstand onderuit kan schoppen. Nu kon ik me daar weinig bij voorstellen, tot ik tijdens mijn studiejaar in China eens een aantal dagen op reis ging in de winter. Ik verbleef in een klein dorpje, waar de huizen alleen verwarmd werden met een klein vuurtje in de woonkamer. De luchtvochtigheid was er zo hoog, dat gewassen kleding en handdoeken na drie dagen nog niet droog waren. Ik voelde me zo ellendig en koud tot op het bot dat ik meteen begreep dat Damp niet je beste vriend is. Vochtig weer, een vochtig huis en het dragen van vochtige kleding kan ervoor zorgen dat Damp je lichaam binnendringt. Pijn in spieren en gewrichten die verergert bij vochtig weer kan een gevolg zijn (denk reumatische klachten). Ook duizeligheid en een zwaar hoofd en lichaam zijn typische Damp-klachten.

In het Westen weten we ook dat een vochtig huis erg ongezond is. In een vochtig huis is meer huisstofmijt en krijgen schimmels volop de kans om te groeien. Ook hebben mensen die in een vochtig huis wonen vaker last van luchtwegproblemen. Ventileer alle ruimtes en verwarm je woon en werkplek dus goed! Zo krijgt Damp geen kans en bewaak je je immuunsysteem.

4. Slaap voldoende

Een oud Chinees gezegde luidt: Het missen van één nacht slaap, leidt tot tien dagen ongemak. De overgang van de aangename temperaturen en zonnige dagen met veel daglicht in de zomer, naar de kortere en koude dagen in de herfst en winter kan best een lastig proces zijn. Vanuit de Chinese traditie is de herfst de start van de “Yinne” periode van het jaar. Waar Yang staat voor lente en zomer, extravert, veel naar buiten gaan, activiteit, licht en warmte, staat Yin voor herfst en winter, introvert, naar binnen keren, rust, donker, koelte. Om je weerstand te ondersteunen in de herfst en winter is het verstandig om met het seizoen mee te leven. Het wordt vroeger donker, verstandig is ook om je iets “Yinner” op te stellen. Neem meer rust aan het einde van de dag en kruip ’s avonds iets eerder onder de wol. We weten allemaal dat slaap cruciaal is voor onze weerstand. Blijf je ondanks voldoende (nacht) rust toch last houden van vermoeidheid, dan kan acupunctuur je helpen om van deze vermoeidheidsklachten af te komen.