Je bekijkt nu De Vier Seizoenen in je menstruatiecyclus

De Vier Seizoenen in je menstruatiecyclus

Hormonen en je hoofd

Wist je dat het vrouwelijk brein tot 25% kan veranderen gedurende je cyclus? Ongelofelijk toch! De hormonen oestrogeen en progesteron zijn hier voor een groot deel verantwoordelijk voor. Net als het eb en vloed van de zee, dalen en stijgen deze hormoonspiegels gedurende de maand.

Het is dan ook niet gek dat je op bepaalde dagen van je cyclus voelt dat de wereld aan je voeten ligt, maar op andere momenten liever met een kop thee en drie repen chocola onder een dekentje op de bank kruipt. Je energie, humeur, libido, productiviteit, concentratie en eetlust veranderen de hele cyclus door.

Het verkennen van je menstruatiecyclus

Om eventuele hormonale klachten of emotieschommelingen te kunnen begrijpen is het handig je menstruatiecyclus te verkennen. Wanneer je daar op een gegeven moment een patroon in opmerkt kun je makkelijker anticiperen en weet je waarom je je zo voelt. 

Een voorbeeld: 

Ik zie veel vrouwen die vlak voor de menstruatie niet lekker in hun vel zitten. Een korter lontje of juist verdrietig, meer hoofdpijn, vermoeidheid en veel trek in zoet. Waarom voel ik me nu toch zo? Zodra de menstruatie doorbreekt verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon en valt het kwartje; het was PMS. Het lijkt wel of je hoofd een trucje met je uithaalt en je dit de volgende maand, wanneer het weer zo ver is, vergeten bent. Wat een ellende. 

De Vier Seizoenen bieden hulp!

Het indelen van je cyclus in vier verschillende seizoenen kan hierbij hulp bieden! 

Het wordt een stuk makkelijker wanneer je elke fase leert kennen en begrijpt wat er wanneer in je lichaam gaande is. Als jij merkt dat je elke maand in jouw Winterseizoen weinig zin hebt in mensen om je heen, kun je voor de volgende maand alvast een paar zelf-zorg avondjes inplannen in deze periode. Heerlijk in bad, gezichtsmaskertje, Netflix. Waar je maar zin in hebt! Op deze manier hoef je niet zo hard te zijn voor jezelf wanneer je eens een off-dagje hebt en kun je optimaal gebruik maken van de dagen waarop je de wereld aankunt.

We delen de cyclus als volgt in:

  • De fase na je menstruatie en voor je eisprong (folliculaire fase)  is je Lente
  • De dagen rond je eisprong is je Zomer
  • De +/- week voor je menstruatie (luteale fase) is je Herfst
  • De menstruatie is je Winter

Samen op verkenningstocht

De komende weken zal ik per seizoen uitleggen welke superpowers en valkuilen je in elke fase tegen kunt komen en leg ik uit wat je hormonen in deze fase doen. Zo kun je uiteindelijk kleine aanpassingen plannen in je agenda waardoor je het beste uit je cyclus haalt en eventuele klachten de baas wordt. Het maakt niet uit of je een lange, korte of onregelmatige cyclus hebt. Het gaat echt om het herkennen van bepaalde patronen in jouw persoonlijke cyclus. 

We beginnen met de Lente, omdat het om ons heen ook zo’n prachtige lente is!  Mocht je alvast een cyclus-schema willen downloaden kan dat hier.