Je bekijkt nu Elke maand ellende: PMS & Traditionele Chinese Geneeswijze

Elke maand ellende: PMS & Traditionele Chinese Geneeswijze

PMS & Traditionele Chinese Geneeswijze

PMS (Premenstrueel Syndroom) is een aandoening die vrouwen elke cyclus opnieuw treft. Een aantal dagen voor je menstruatie is het alsof het weer plotseling omslaat; van een zonnige zomerdag beland je opeens in een grauwe herfstdag met plensbuien.

Welke klachten kun je hebben?

Er zijn wel 150 verschillende symptomen die in verband gebracht worden met PMS; hieronder volgen een aantal van de meest voorkomende klachten:

 

  • Snaaibuien, zin in zoet of juist zoute/vette dingen
  • Lusteloosheid, geen zin om dingen te ondernemen
  • Stemmingswisselingen: kwaadheid, irritatie of juist verdrietige buien
  • Kramp en pijn (onderbuik, borsten, rug, hoofdpijn)
  • Vocht vasthouden (buik, benen)
  • Gevoel van spanning en angst

 

Het is bekend dat PMS-klachten verergeren naarmate een vrouw meer menstruatiecycli heeft doorlopen. Naar de overgang toe kun je dus steeds meer last krijgen van deze symptomen.

Na 40 jaar onderzoek is er nog steeds geen duidelijke oorzaak voor PMS gevonden. Bij de huisarts wordt PMS helaas dan ook lang niet altijd erkend en behandeld. Wanneer het wel erkend wordt schrijft de arts vaak een anticonceptiepil (met drospirenon) en soms anti-depressiva voor. Pijnstillers worden ook vaak ingezet.  Helaas kleven er vaak bijwerkingen aan deze medicijnen.

PMS vanuit de Oosterse Geneeswijze

Vanuit de Chinese Geneeswijze wordt PMS al heel lang erkend. De arts Ye Tianshi, die leefde van 1667 tot 1747, schreef er al over! Hij schreef het volgende:

“Zhou was een 17-jarig, ongehuwd meisje met onregelmatigheden in haar cyclus. Haar menstruatie was soms te vroeg en andere keren te laat. Voorafgaand aan haar menstruatie had ze buikpijn die erger was dan normaal en had ze geen zin om te eten en drinken. Dit probleem begon aan het begin van de zomer, naarmate ze de herfst inging was haar onderste warmer vaak koud. Er was sprake van abdominale geluiden en afwisselend diarree en constipatie. Onderzoek wees ook uit dat Zhou vaak last had van woede, zonder aantoonbare reden.”

Ye Tianshi kwam tot de conclusie dat de Leverenergie van het meisje Zhou niet goed stroomde. Hoewel er meerdere oorzaken zijn aan te wijzen voor het ontstaan van PMS, speelt de Leverenergie altijd een rol. Deze raakt uit balans door opgekropte gevoelens/irritatie, stress en voeding die de Lever belast. Wanneer de energie niet meer kan stromen ontstaat er “stagnatie”, een soort energie-stilstand, die altijd pijn en klachten geeft.

Wat helpt mij?

Bij PMS is het belangrijk activiteiten te vinden waardoor je in een staat van diepe ontspanning kunt raken. Acupunctuur is een goede manier om te ontspannen en de Leverenergie weer in balans te brengen. De acupuncturist plaatst dan flinterdunne naaldjes (zo goed als pijnloos) op specifieke acupunctuurpunten, waardoor de energie weer vrij kan stromen. Verder kun je de energie-stilstand opheffen door beweging. Meer bewegen, vooral krachttraining, werkt heel goed bij PMS (neem vanaf twee dagen voor en tijdens je menstruatie wel meer rust qua training). Ook kun je je Lever ondersteunen door het eten van zure/groene voeding, zie hiervoor ook de blog over de Lente.