Je bekijkt nu Een gezonde huid volgens de Chinese Geneeswijze & beauty booster recept!

Een gezonde huid volgens de Chinese Geneeswijze & beauty booster recept!

Een gezonde huid volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze

Allereerst een stukje achtergrond over een gezonde huid vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM). Volgens de TCM zijn er twee organen die de huid beïnvloeden.

Orgaan nummer één is de Long. Dit orgaan is verantwoordelijk voor de gezondheid van de huid. Iemand met een stevige Long-energie heeft een goed gevoede en stralende huid. Als de Long lekker in z’n vel zit stuurt hij Qi en voedingsstoffen naar de huid om deze te voeden. Een persoon met een sterke Long-energie zal dus een zachte en glanzende huid (en haar!) hebben. Andersom is een droge, doffe of ruwe huid een teken van een Long disbalans. Droogte in de Long zal dus voor een droge huid zorgen (vaak gecombineerd met een droge keel, neus en lippen).

Orgaan nummer twee dat meespeelt in een gezonde huid is de Lever. De Lever bewaart en zuivert het Bloed. Een gezonde, rozige en zuivere huid is alleen mogelijk wanneer er genoeg zuiver Bloed circuleert in je systeem. Bij grote activiteit (overdag) laat de Lever het Bloed stromen naar de plekken waar het nodig is (spieren, pezen etc.). Bij rust en slaap stroomt het terug richting de Lever, waar het gezuiverd wordt van gifstoffen (vandaar dat voldoende slaap ook zo belangrijk is voor een mooie huid!). Wanneer de Lever niet in balans is raakt de vrije stroom van Lever Bloed uit balans. Hierdoor kan hij zijn zuiverende werking niet goed uitvoeren. Om te voorkomen dat gifstoffen opbouwen, duwt hij de gifstoffen via de huid uit het lichaam. Vanuit de TCM is dit de oorzaak van acné, eczeem en allerlei huidallergieën.

Zowel acupunctuur als een voedingspatroon dat de Long en Lever ondersteunt kunnen ingezet worden bij huidklachten.

Hieronder volgt een recept voor een thee van rode dadels (jujube) en goji-bessen, dat bekend staat als een beauty-booster voor de huid. Eén á twee keer per week een kopje is super. Deze thee voedt naast de huid ook het Bloed, en is dus ook heel geschikt om vlak na je menstruatie te drinken (om het Bloed dat je maandelijks verliest weer op te bouwen).

Let op! Deze thee is minder geschikt voor je wanneer je een ontsteking in je lichaam hebt of wanneer je je suiker-inname wil/moet beperken.

Ingrediënten:

  • 4 Rode dadels (jujube dadels, te koop bij de toko), gehalveerd en ontpit!
  • 15-20 goji-bessen
  • Ongeveer 300 ml. water om de dadels en bessen in te laten weken
  • 500 ml. water om te koken

Halveer en ontpit de rode dadels.

Laat de rode dadels en goji-bessen een nachtje weken weken in 300 ml. water.

Breng de volgende dag een halve liter water aan de kook in een pan en voeg hier de dadels/bessen en het vocht waar ze in zijn geweekt aan toe. Laat dit een half uurtje koken en drink de thee wanneer hij op temperatuur is.

Geniet!