Je bekijkt nu Recept: rode paprikatapenade!

Recept: rode paprikatapenade!

Zomers Recept – Paprikatapenade

In mijn blog over de zomer schreef ik het al: rode voeding ondersteunt de Hart-energie en dat is extra belangrijk in dit seizoen.

Hierbij deel ik een recept voor een fantastische rode paprikatapenade. Hij doet het goed op rijstwafels, toast, maar ook door pasta of granen met wat rucola. Zo at ik hem afgelopen weekend in een prachtige bloementuin in Leiden, op een gezellig bordje met kleine hapjes (artisjok-harten, zachte geitenkaas, olijfjes). Voor dit recept maak ik gebruik van edelgist (nutritional yeast). Dit zijn wonderlijke vlokjes die een hartige smaak geven aan gerechten. Edelgist is een enorme hit in de vegan-scene, edelgistvlokken worden onder andere gebruikt om plantaardige kaas te maken. Ze zijn ook nog eens rijk aan vitamine B1, B2, B3 en B6 en bevatten foliumzuur en zink. What’s not to love 🙂 Je kunt edelgistvlokken bij vrijwel elke biologische supermarkt vinden en ook Albert Heijn verkoopt het inmiddels van het merk Bio Today.

Ingrediënten:

  • 4 rode puntpaprika’s
  • 6 takjes peterselie
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 1 grote sjalot, in grove stukken gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1.5 handjevol edelgist
  • 2 handjes walnoten
  • zout & peper naar smaak

Bereidingswijze

Rooster de paprika’s in de oven. Voor de minder gelukkigen onder ons zonder oven (zoals ik); rooster ze op het vlammetje van je gaspit. Deze truc leerde ik ooit in Mexico, je zult versteld staan hoe snel je hiermee je paprika’s roostert (helemaal wanneer je gebruik maakt van meerdere gaspitten). Zet hiervoor de vlam flink open en leg de paprika er eenvoudigweg op. Draai hem zodra het velletje zwart en geblakerd is met een tang of voorzichtig met een vork, totdat je alle kanten hebt gehad. Vervolgens laat je ze even afkoelen en spoel je ze met koud water af onder de kraan (zo spoel je het geblakerde velletje er makkelijk af). Verwijder de zaadlijsten en doe de gegrilde paprika’s vervolgens in een keukenmachine.

Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe behalve de peterselie en blend het tot het redelijk fijn is. Het is wel lekker om een beetje structuur te houden! Voeg daarna de peterselie toe en blend dit nog heel even, zodat ook dat niet te fijne stukjes worden.

Zo makkelijk is het!