TCM & de Menopauze – Waarom heb ik klachten? I Acupunctuur De Bron Rotterdam Noord
Hoe kijkt de Chinese Geneeswijze tegen de menopauze aan? We zullen zien dat zij eigenlijk een hele positieve kijk heeft op de overgang!
Wat gebeurt er in je lijf?
Wat gelijk opvalt is dat er nergens in de Chinese geneeskundige klassiekers gesproken wordt over de menopauze. Dit komt omdat ze de menopauze als een natuurlijk proces in het leven zien. Niet als een ziektecategorie!
Tijdens en na de menopauze neemt de Nier-energie van de vrouw af. Dit is een volkomen natuurlijk proces, waar je lichaam een mooie oplossing voor heeft verzonnen. Om (Nier-)energie te sparen wil het lichaam niet meer elke maand bloed verliezen. Hierdoor stopt de menstruatie geleidelijk. De meridiaan die voor het grootste deel verantwoordelijk is voor je menstruatie (de Chong Mai) keert zich om en stuurt het bloed in plaats van naar beneden (menstruatie) omhoog, naar het Hart!
Alle kracht en energie worden naar het Hart gestuurd om je geest (de Shen) te voeden. Chinees gezien is de menopauze dus een uitnodiging om je creativiteit en levenswijsheid te ontwikkelen. Je krijgt als vrouw een hogere status na de overgang, die van wijze vrouw.
We zien dit niet alleen in China, maar ook in andere samenlevingen als India en Mexico terug. Opvallend is dat juist in die landen waar de menopauze niet als ziekte behandeld wordt en de vrouw een hogere status verkrijgt na de overgang, veel minder overgangsklachten voorkomen!
Waarom heb ik dan toch klachten?
Wellicht denk je nu, als de overgang een natuurlijk proces is, waarom heb ik dan klachten?
Zoals gezegd neemt de energie van de vrouw rond de menopauze af en wordt het extra belangrijk om de energie die je hebt te bewaren en je “interne batterij” zo vol mogelijk te houden. Dit doe je door een balans te houden tussen de “Yinne” en “Yange activiteiten in het leven.
Klachten komen vaker voor bij vrouwen die een druk leven hebben (gehad) en de tijd niet hebben (gehad) om aan zichzelf toe te komen. Het runnen van een gezin, een drukke baan, het huishouden, een sociaal leven onderhouden, sporten… Chinees gezien zijn dit allemaal “Yange” activiteiten die veel energie kosten. Wanneer je te lang in de yange-stand staat, loopt je batterijtje leeg en start je de overgang dus met een yin achterstand. Die yin heb je juist zo hard nodig om opvliegers en nachtzweten de baas te zijn en je energiek en vitaal te voelen!
Hoe voel ik mij beter?
Om in balans te blijven is het dus belangrijk ruimte te maken voor “Yinne” activiteiten die jou doen ontspannen en opladen. Acupunctuur kan je daarbij helpen! Met een behandeling breng je niet alleen een diepe ontspanning teweeg (zie hiervoor ook de blog over stress), maar kun je ook de “yin” van het lichaam voeden en gericht overgangsklachten aanpakken.
Andere yin-voedende activiteiten waar je aan kunt denken zijn:
- middagdutjes (hier doe je je lichaam een enorm plezier mee!)
- koken (gezonde voeding kan overgangsklachten ook doen afnemen)
- wandelen met aandacht voor de natuur om je heen
- creatieve activiteiten als schilderen/tekenen
- lekker met de benen omhoog een boek lezen of mediteren
- tuinieren