Je bekijkt nu Wat zegt je tong over je gezondheid?
Chinese Tongdiagnose

Wat zegt je tong over je gezondheid?

Chinese Geneeswijze en de tongdiagnose

Heb je wel eens goed naar je tong gekeken? Heb je een korte tong zie je veel beslag of scheurtjes? En hoe zit het met de kleur, is je tong wat bleekjes of juist erg rood? Grote kans dat je er nooit veel aandacht aan hebt besteed.

In China is dit wel anders. Daar worden tongen heel vaak en zeer nauwkeurig bekeken. Gezien vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze zegt je tong namelijk veel over je gezondheid. Wanneer je bij mij op consult komt zal ik ook altijd een zogenaamde “tongdiagnose” maken, omdat dit mij veel vertelt over de balans in je lichaam. Waar letten we op wanneer we je tong bekijken en wat zegt het over je gezondheid? 

De normale tong

Een normale tong laat de vitaliteit en energie van het lichaam zien. De kleur, vorm en het beslag geven aan dat Yin, Yang, Bloed en Qi (energie) in balans zijn. Hoe ziet dat er nou precies uit (afb. 1)?

Afb. 1
  • Een normale tong is bleekrood/roze. Deze kleur laat zien dat er genoeg energie is om het bloed naar de tong te leiden en dat de bloedcirculatie zijn werk goed doet. 
  • Een normale tong is niet te dik en niet te dun. De tong moet makkelijk kunnen bewegen en niet te stijf zijn. Een mooie tong is glad en zonder groefjes, scheurtjes of lange “cracks”. 
  • Een normale tong heeft een dun wit beslag. Achter op de tong mag dit beslag iets dikker en lichtgeel van kleur zijn. 

Landkaart

De tong “weerspiegelt het interne” en is eigenlijk een soort mini-landkaart van het lichaam. Elk gebied vertelt ons iets over de balans in een bepaald orgaan (afb. 2).

afb. 2

Zo zegt de tongpunt iets over het Hart en de emoties. Een zeer rode tongpunt kan betekenen dat er emotionele onrust is. Ook een kleine dip in de tongpunt kan betekenen dat er op emotioneel vlak iets niet goed gaat.

Het midden van de tong staat voor het spijsverteringssysteem. Zie je daar een kloofje of allemaal kleine horizontale scheurtjes, kan het zijn dat je maag/darmklachten hebt (gehad).

De randjes van de tong laten ons zien hoe het met je Lever/Galblaas energie gesteld is. Wanneer de randjes opgekruld zijn en de tong iets stijver lijkt, stroomt de Lever-energie niet goed. Stress is vaak een onderliggende oorzaak van een vastgelopen Lever-energie. 

Vorm

Hoe dik of dun de tong is zegt Chinees gezien veel over je Milt energie. Met een westerse bril op zou je kunnen zeggen dat dit over je spijsvertering gaat.

Afb. 3
Afb. 4

Een gezond spijsverteringssysteem hoort je voeding om te kunnen zetten in Bloed en Qi (energie). Lukt dit niet, dan kan het met je tong twee kanten opgaan. De tong kan opzwellen en tandafdrukken aan de zijkant vertonen zoals op afbeelding 3 (in dit scenario ontstaat er “damp”) óf de tong kan juist dun en plat worden, zie afbeelding 4 (omdat er niet genoeg bloed aangemaakt wordt).

Kleur

Afb. 5

De kleur van de tong zegt ons iets over de thermostaat in je lichaam. Is de tong vrij rood en droog (afb. 5), of zie je meerdere rode vlekken? Dan is er te veel hitte in het lijf. Symptomen zijn een koortsachtig gevoel, oorsuizen, nachtzweten, veel dorst, een droge huid & mond en een gezicht dat snel rood aanloopt. Ook een korte menstruatie met veel bloedverlies past in dit rijtje. 

Is de tong juist bleek? Dan heeft kou de overhand. Symptomen bij een bleke tong zijn kouwelijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, snel last van blauwe plekken en haaruitval. 

Beslag

Afb. 6

Ook het beslag zegt iets over de balans tussen Yin en Yang en een teveel of tekort aan beide. Wanneer de tong erg rood is en helemaal geen beslag heeft of rode vlekken in het beslag, geeft dit een tekort aan Nier-Yin aan.

Een dik wit beslag geeft juist een tekort aan Nier-Yange energie aan, terwijl een dik geel beslag (afb. 6) veel hitte weergeeft. Bij een acute verkoudheid of griep zie je ook vaak dat je tongbeslag verandert, hou het maar eens in de gaten!

  • Large image by Hayes Potter @ Unsplash
  • All tongue images taken from: Kirschbaum, B. 2000. Atlas of Chinese Tongue Diagnosis, Volume 1.