Je bekijkt nu De Vruchtbaarheidsgrafiek & Traditionele Chinese Geneeswijze

De Vruchtbaarheidsgrafiek & Traditionele Chinese Geneeswijze

De Vruchtbaarheidsgrafiek I Acupunctuur De Bron Rotterdam Noord

Het bijhouden van een vruchtbaarheidsgrafiek is een makkelijke manier om uit te vinden wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je lichaamstemperatuur stijgt namelijk na je eisprong 0,2 tot 0,5 graden. Deze grafiek wordt zowel ingezet als hulpmiddel bij een kinderwens. Maar omgekeerd ook: als een natuurlijke manier van anticonceptie. 

Waarom is een vruchtbaarheidsgrafiek waardevol?

Om inzicht te krijgen in je cyclus neem je elke ochtend, direct na het wakker worden, je temperatuur op. Deze noteer je in de vruchtbaarheidsgrafiek. In de praktijk geef ik vrouwen dit formulier mee omdat het mij als acupuncturist veel extra informatie geeft over wat er in jouw lijf gebeurt. Zo kun je vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) een aantal extra dingen uit de grafiek afleiden. 

Een voorbeeld:

Binnen TCM wordt vaak gedacht in Yin en Yang. Yang staat voor warmte, beweging, vuur en de activiteit. Yin staat voor koelte, rust, water en het passieve. De eerste helft van je cyclus is de “Yinne” helft van de cyclus; de lichaamstemperatuur is immers laag. Geleidelijk gaat Yin over in Yang, je ovulatie luidt het “Yange” deel van je menstruatie in. Je temperatuur blijft verhoogd tot aan de volgende menstruatie. Wanneer uit een grafiek blijkt dat er lage temperaturen gemeten worden die juist langzaam of niet stijgen bij de ovulatie, zou er vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een Yang-leegte in de Nier.

De acupunctuurbehandeling en het voedingsadvies kunnen op deze manier op de grafiek en dus echt op jouw lichaam en conditie aangepast worden!