Menstruatieklachten en Acupunctuur

— Menstruatieklachten en acupunctuur:
o.a. bij PCOS, Endometriose en PMS

Vaak denken we dat pijn en emotionele schommelingen een normaal onderdeel van de menstruatie zijn. “Het hoort er nou eenmaal bij” is een leus die ik helaas te vaak hoor als het gaat om pijnlijke, zware of onregelmatige menstruaties en andere menstruatieklachten.

Acupunctuur bij menstruatieklachten als PMS, PCOS en endometriose

Dit is niet het geval en helaas één van de redenen waarom vrouwen veel te lang met menstruatieklachten blijven lopen. De huisarts schrijft in veel gevallen anticonceptie voor. Dat helpt soms de klacht te verminderen, maar doet niets aan de onderliggende disbalans.

Een menstruatie mag eigenlijk maar tot anderhalf uur voor én nadat ze begint pijn doen. De kramp die je voelt is het samentrekken van de baarmoeder. Deze beweging is nodig om het opgebouwde baarmoederslijmvlies af te stoten en de menstruatie te laten beginnen.

Wanneer ongesteld worden ervoor zorgt dat jij niet naar je werk kan van de pijn, je dagenlang verdrietig of boos voelt, of erg onregelmatig (of niet) ongesteld bent is het goed om eens naar de onderliggende reden van het probleem te kijken. Acupunctuur is een zachte, maar effectieve ondersteuning bij menstruatieklachten. Daarnaast kijk je met acupunctuur naar de wortel van het probleem, het is meer dan alleen symptoombestrijding.

Menstruatieklachten en acupunctuur: Hoe werkt het?

Acupunctuur, maar ook voedingsadvies, zijn zeer effectief bij menstruatieklachten. Zowel bij een zware menstruatie als bij een menstruatie die uitblijft. Ook op PMS, endometriose en PCOS heeft acupunctuur een positieve invloed. Het grote voordeel is dat het een zachte manier is om je lichaam weer in balans te brengen, zonder de bijwerkingen waar je bij medicatie last van zou kunnen krijgen.

Acupunctuur bevordert de bloedtoevoer naar het bekken, waardoor de baarmoeder en eierstokken optimaal kunnen functioneren. Ook komen er tijdens een acupunctuur behandeling endorfinen vrij. Dit is een natuurlijk hormoon dat een grote rol speelt bij het verlichten van pijn en stress. Uit een onderzoek in 2014 blijkt dat acupunctuur de nervus vagus stimuleert en dopamine levels doet stijgen. Hierdoor worden ontstekingen geremd, die vaak een oorzaak zijn van pijn en kramp bij de menstruatie.

Specialisatie acupunctuur en menstruatieklachten

Mijn specialisatie als acupuncturist ligt bij het behandelen van vrouwen met menstruatie- en gynaecologische klachten. Je kunt bij mij terecht met:

- PCOS
- Endometriose
- PMS
- Zware menstruatie
- Pijnlijke menstruatie
- Lang aanhoudende menstruatie
- Onregelmatige cyclus
- Geen menstruatie

Heb je menstruatie klachten?

Blijf er niet langer mee rondlopen, maar neem contact op voor een gratis telefonisch consult.
Ik beantwoord graag al je vragen!