Zwanger worden
-IVF, IUI, ICSI-

— zwanger worden & Acupunctuur —

Jullie proberen al een tijd zwanger te worden en het wil niet lukken. Dit zorgt voor veel verdriet en teleurstelling.

Zwanger worden & Acupunctuur: IVF, IUI of ICSI traject

Vaak is de eerste stap een bezoek aan de gynaecoloog, die onderzoeken doet om te kijken waar het probleem ligt. Maar liefst één op de zes koppels hebben te kampen met fertiliteitsklachten. Hormonen, onze voortplantingsorganen en het brein hebben een complexe onderlinge relatie. Daarin gaan helaas soms dingen mis.

Mijn specialisatie ligt bij het behandelen van vrouwen met vruchtbaarheidsproblematiek en gynaecologische klachten. Veelgehoorde oorzaken voor vrouwelijke infertiliteit in de praktijk zijn:

- Endometriose
- PCOS
- P.I.D. (Pelvic Inflammatory Disease)
- Geen ovulatie (anovulatie) of menstruatie (amenorroe) zonder aanwijsbare oorzaak


Soms kan er ook geen reden gevonden worden waarom jullie niet zwanger worden. Dan gaat het om onbegrepen onvruchtbaarheid. Ook aan de kant van de man kunnen er dingen meespelen waardoor het zwanger worden niet vanzelf gaat. Zo kan de kwaliteit of de hoeveelheid van het sperma niet optimaal zijn. Hoewel de aandacht hier vaak minder op ligt, is het heel belangrijk om ook de kant van de man in het verhaal mee te nemen.

Wat kan acupunctuur voor je betekenen bij een IVF, IUI of ICSI traject?

Er is veel onderzoek gedaan naar acupunctuur en vruchtbaarheid. Zo is gebleken dat acupunctuur op verschillende manieren je vruchtbaarheid bevordert. Het ondersteunt o.a. de functies van de baarmoeder en eierstokken, zorgt voor een dikker endometrium en reguleert de menstruatie. Ook kan het helpen de ovulatie weer op gang te brengen.

Daarnaast helpt acupunctuur ook stress te verminderen. Zowel lichaam als geest hebben veel te verduren tijdens een IUI- of IVF traject. Acupunctuur helpt je ontspannen en brengt je weer meer in balans.

Ook gynaecologen raden stellen steeds vaker aan om tijdens een IUI, IVF, ICSI of Cryo behandeling ondersteuning te zoeken bij een acupuncturist, omdat zij merken dat dit een positief effect heeft naast de reguliere behandeling. De man kan ook ondersteuning vinden bij acupunctuur. Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid, beweeglijkheid en kwaliteit van het sperma vooruitging na 5 weken behandeling met acupunctuur.

De Acupunctuur behandeling: Wat kan ik verwachten?

Het is aan te raden 3 maanden voor je begint aan je IUI, IVF, ICSI of Cryo traject te beginnen met een wekelijkse acupunctuur behandeling. Hiermee willen we de cyclus reguleren en de eicelkwaliteit bevorderen. Je kunt je lichaam zien als de aarde waarin het zaadje geplant wordt. Om het zaadje straks goed te laten groeien wil je de aarde van tevoren zo goed mogelijk voeden en vruchtbaar maken. Acupunctuur, voeding en eventueel aanvullende technieken of advies helpen hierbij. Vandaar dat behandelen voor je een traject ingaat zeer aan te raden is.

Mocht je die tijd niet hebben kun je ook 4-6 weken voor de terugplaatsing beginnen met de behandelingen. De behandelingen vinden één keer per week plaats. Tijdens de menstruatieweek is het vaak niet nodig om te behandelen. Daarnaast zie ik je in een IVF/ICSI traject graag een extra keer voor de punctie en na de terugplaatsing (om innesteling te bevorderen).

Ook zal ik in veel gevallen vragen of je een temperatuurgrafiek (BBT) voor mij bij wil houden. In de Westerse geneeskunde wordt daar ook vaak gebruik van gemaakt om te kijken of er twee fasen zijn in de menstruatie (folliculaire en luteale fase). Chinees gezien kunnen we nog veer meer informatie uit een temperatuurgrafiek halen en zo de behandeling fine-tunen.

Bel voor een gratis consult

Wil je graag meer informatie over hoe een acupunctuur behandeling in zijn werk gaat en of het geschikt is voor je?
Ik beantwoord graag al je vragen in een gratis telefonisch consult!