IUI & Acupunctuur

IUI Acupunctuur

Acupunctuur als ondersteuning van een IUI-traject

IUI of intra-uteriene inseminatie, wordt vaak aangeboden aan stellen waarbij zwanger worden niet vanzelf gaat. Het is de meest uitgevoerde vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland! Toch doet het bij minder mensen een belletje rinkelen dan bijvoorbeeld IVF. Nóg veel minder bekend is dat acupunctuur een mooie ondersteuning kan bieden tijdens het project Tijd voor opheldering!

IUI en acupunctuur: ondersteuning voor hoofd en lichaam

IUI is vaak de eerste medische stap die genomen wordt wanneer zwanger worden niet vanzelf gaat. Het is een minder ingrijpend traject dan IVF, maar desalniettemin heeft ook een IUI-traject vaak grote invloed op je lijf en emoties. Des te meer wanneer je een traject ingaat waarbij je medicatie gebruikt. Acupunctuur kan gedurende het traject zowel op fysiek als emotioneel vlak ondersteunen. Zoek het liefst een acupuncturist gespecialiseerd in het ondersteunen bij een kinderwens. Een gespecialiseerde acupuncturist weet hoe hij/zij met het IUI-traject mee moet werken en kan je in elke fase goed ondersteunen.

Acupunctuurbehandelingen tijdens IUI-traject: wat kun je verwachten?

In principe volgens we tijdens een IUI-traject als het om acupunctuur gaat grotendeels het protocol dat we ook tijdens een IVF-traject uitvoeren.

  • Stimulatiefase: Bij een IUI-traject zijn er twee opties. De IUI kan in een spontane cyclus uit worden gevoerd, of er kan gekozen worden voor een milde stimulatie door middel van Clomid of FSH. Voor de acupunctuurbehandeling maakt dit geen verschil; we zullen ons er in deze fase (de folliculaire fase) vooral op richten de bloedtoevoer naar de baarmoeder te stimuleren en dik en receptief baarmoederslijmvlies (endometrium) te creëren. Ook proberen we de follikelrijping te stimuleren.

    Ik zie je tijdens de folliculaire fase het liefst rond cyclus dag 6-8 en nogmaals op de dag van de triggershot of op de dag van de inseminatie.

  • Luteale fase: De innesteling vindt waarschijnlijk 6-8 dagen na de inseminatie plaats. In deze fase zie ik je ook graag. Qua acupunctuur proberen we de, mits er een innesteling plaatsvindt, deze mee te helpen. We gebruiken punten die je Yange energie voeden. Westers gezien komt de Yange energie van het lichaam overeen met progesteron. Progesteron is houdt het opgebouwde baarmoederslijmvlies in stand en zorgt ervoor dat je een zwangerschap kunt volbrengen. Om voldoende progesteron aan te maken is het ook erg belangrijk dat we de stress en spanning die je in deze fase ervaart zoveel mogelijk onder controle houden. Daarom maken we ook gebruik van rustgevende acupunctuurpunten.
  • Wachtweken: Mocht de spanning erg hoog oplopen, kun je er altijd voor kiezen om ook in de wachtweken nogmaals een acupunctuurbehandeling te boeken. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is vormen van ontspanning te zoeken tijdens deze fase. Acupunctuur kan hieraan bijdragen  maar doe vooral wat voor jou werkt. Wandelen, lezen, tuinieren, dansen, schilderen, yoga & meditatie. Alles wat voor jou ontspannend werkt is aan te raden.

Ik hoop je hiermee een duidelijk beeld te hebben gegeven van de rol die acupunctuur kan spelen tijdens een IUI-traject. Zowel bij een IUI- als een IVF-traject heeft het de voorkeur om te beginnen met acupunctuur voor je het traject start. Acupunctuur geeft vaak fantastische resultaten, maar het is geen tovermiddel. Waarom de voorbereiding op een traject zo belangrijk is lees je hier.

Mocht je meer willen weten over acupunctuur tijdens een IVF-traject, vind je daar hier meer informatie over. Natuurlijk kun je ook altijd contact met mij opnemen via de mail of telefoon.