Je bekijkt nu Menstruatieklachten: Wat zegt de kleur van je menstruatiebloed?

Menstruatieklachten: Wat zegt de kleur van je menstruatiebloed?

Menstruatieklachten: Wat vertelt de kleur van je menstruatiebloed je?

Mocht je ooit een acupuncturist bezocht hebben vanwege menstruatieklachten dan ben je misschien wel uitvoerig ondervraagd over je menstruatiebloed. Verlies je veel bloed of juist weinig? Is het bloed dun of heeft het klontjes? En hoe zit het met de kleur? Is het rood, donkerrood, bleek of paars?

Al deze details zijn als puzzelstukjes voor de acupuncturist. Hoe meer we weten, hoe completer de puzzel is en hoe beter we jouw lichaam en menstruatiecyclus kunnen begrijpen. De kleur van het bloed is geen gynaecologische diagnose. Het geeft de acupuncturist aanwijzingen over de energiebalans in jouw lichaam en hoe we deze balans kunnen herstellen bij menstruatieklachten.

Self-check bij menstruatieklachten

Ook kan het voor jezelf prettig zijn om van maand tot maand in de gaten te houden hoe jouw menstruatiebloed eruitziet. Hoewel je menstruatie elke maand zal verschillen, krijg je door het onderzoeken van je bloed toch een vrij duidelijk beeld van welk bloedverlies bij jou past en merk je het sneller op wanneer er dingen afwijken.

De ideale menstruatie

Een ideale menstruatiecyclus gezien vanuit de Chinese Geneeswijze:

  • Een cyclus duurt tussen de 26 en 31 dagen (28 dagen is optimaal) en is regelmatig
  • De menstruatie duurt 3-7 dagen
  • Een menstruatie is, op lichte kramp bij de aanvang na, niet pijnlijk
  • Het bloedverlies is tussen de 50 en 80 ml per cyclus (één volle normale tampon/maandverband is 4 ml.)
  • Het bloed is bij aanvang helderrood (als cranberries) en kleurt langzaamaan iets donkerder, naarmate de menstruatie vordert

Verschillende tinten: wat zegt de kleur van je menstruatiebloed?

Hieronder zal ik een aantal kleur-voorbeelden geven die we in de praktijk het meeste tegenkomen:

De ideale kleur is helderrood als cranberries, zoals het plaatje hiernaast. De textuur zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als wanneer je bloedt bij een wondje. Het heeft geen stollingen en klontjes en is niet waterig of juist kleverig. Ook heeft het geen opvallende geur.

 

 Bleek rood of roze bloed dat erg dun en waterig is, is vanuit de Chinese geneeswijze een teken dat de energie van de Milt niet optimaal is. Wanneer het bloed deze kleur heeft verlies je vaak wat minder bloed. Chinees gezien helpt de Milt mee om nieuw bloed aan te maken, wat belangrijk is voor de menstruatie. Wanneer de Milt energie verzwakt is resulteert dit in bleek, roze en weinig bloed. Dit gaat vaak gepaard met weinig eetlust, vermoeidheid en een gevoel van koude in je lijf. Ook is diarree een klacht die in dit rijtje thuishoort.

 

 Donker bloed, neigend naar paars of bruin, geeft de acupuncturist een aanwijzing dat er sprake is van een stilstand van energie of bloed. Naast de donkere kleur kan het ook zijn dat je klontjes opmerkt in je menstruatiebloed. Vaak gaat deze kleur bloed gepaard met menstruatieklachten: een pijnlijke en zware menstruatie, veel krampen in de onderbuik of rugpijn. Ook kan het zijn dat je merkt dat de pijn vermindert wanneer je de klontjes kwijt bent.

 

Helderrood bloed neigend naar oranje, vaak wat dikker en slijmerig, geeft aan dat er hitte in je systeem is. Het zou hier om een infectie kunnen gaan. Breng zeker een bezoekje aan de huisarts wanneer je merkt dat het bloed ook scherp ruikt, je koortsig bent of pijn hebt. Andere symptomen bij deze kleur bloed die ook een alarmbelletje doen rinkelen zijn: veel dorst, droge lippen, zweertjes rondom de mond of plotselinge neusbloedingen.

 

Acupunctuur en menstruatieklachten:

Mocht je klachten hebben op het gebied van je menstruatie of herken je je in bovenstaande symptomen, dan kunnen acupunctuur en voedingsadvies vaak veel voor je betekenen. Het ligt er per klacht aan hoe lang een behandeltraject zal duren. Voor meer informatie kun je altijd contact met mij opnemen of een kijkje nemen op de andere pagina’s over menstruatieklachten, endometriose of PMS.